Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Най-търсеният вкус е този на българската роза"

С аромат на локум и халва в Ябланица

2
Снимка: Пламен Христов

В град Ябланица се проведе традиционният вече празник на халвата и локума, който събира производители и ценители на вкусните сладкарски изделия. Оказва се обаче, че прочутата ябланска халва идва в този край от македонския град Прилеп.

"Ние сме най-сладкият град, така е останала традицията, оттук е някогашния производител на халвата и локума - дядо Иван, който е донесъл тук рецептата и я пазел в тайна. РПК си вареше в големите казани, аз ги помня, минавахме от училище покрай тях и то ухаеше навсякъде на халва и локум, разказа Ивелин Йошев, секретар на общината. 

Оказва се обаче, че прочутата ябланска халва идва в този край от македонския град Прилеп преди около 100 години. 


Геновева Христова е внучка на бай Иван сладкаря, както го наричат местните хора:

"Дядо ми е роден в Прилеп и по време на войната се преселва в София. Баба ми е от Скравена, Ботевградско. Водата е хубава тук за правене на халва. Като се е правела някога халвата, тя се е слагала в дървени сандъчета, в блажна хартия, режеше се от нея, не беше както сега нарязана да се продава, разказа за "Хоризонт" внучката на дядо Иван. 

"Днешната халва няма нищо общо с тази от едно време, която на конци ставаше, вареше се с тахана, сега все едно, че е туткал, месят, слагат я в кутийките и толкова...Таханът навремето го вземаше дядо ми от Узунджово, после започнахме да го произвеждаме сами. 

Но днешната само името й е Ябланска, но тя нищо общо с тази от едно време, допълни Геновева Христова, внучка на бай Иван сладкаря.

Как се произвежда халвата и локумът в село Брестница, разказа Кемал Пекир:

"В казаните си сипва захар, вода и лимонена киселина и се топли на газ. След разтопяване се прехвърля в другата машина за разбиването, бялата мас като се бърка със студения тахан, тогава се получава халвата. 

Локумът се прави от царевично нишесте, захар, лимонена киселина, питейна вода. Слагат се и есенции и натурални бои, вари се в машина, после в миксер се разбива, след определена консистенция се изсипва в калъпите, чака се около 24 часа да изстине, после на мраморни маси и се реже с ножица, като се поставят различни ядки, сподели Пекир. 

"Най-търсеният вкус е този на българската роза, търси се в целия свят, допълни майсторът сладкар на халва, локум, резенки, желирани бонбони. 


Още по темата слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Празник на турските обичаи в село Чуковец, община Алфатар

Празник на турските обичаи и кухня събра хората в село Чуковец

С пъстри носии, автентична музика и апетитни аромати село Чуковец, община Алфатар, се превърна в сцена на културно многообразие. Празник на турските обичаи и кухня събра жители и гости от различни етноси, за да отпразнуват заедно богатството на традициите, които съжителстват в малкото, но колоритно добруджанско село. На..

публикувано на 19.06.25 в 17:05

Силистренският театър пред финансов срив. Застрашено ли е бъдещето му?

Драматично-кукленият театър в Силистра изигра последната си постановка за лятото, което тепърва започва. Ситуацията в театъра е критична, след като културната институция се озова с 30% по-малък бюджет за дейността си през настоящата година. Съкратеният от Министерство на културата бюджет, получен преди две седмици, ограничава възможностите за..

публикувано на 19.06.25 в 11:15

В Правдино мобилното покритие е лукс. Чакат бързия интернет

Високоскоростен интернет за повече от 200 населени места в 140 български общини обеща транспортният министър Гроздан Караджов. В началото на юни той подписа договори с трите мобилни оператора, които ще изпълняват дейности, финансирани в по-голямата си част по Плана за възстановяване и устойчивост, на обща стойност над 440 млн. лева...

публикувано на 19.06.25 в 09:25

Проф. Михаел Бар-Зоар: Израел се бие за своето съществуване

В репортажа на Феня и Искра Декало може да чуете повече за готовността на болниците в Израел да приемат ранени.  Целта на Израел е свалянето на режима в Иран Иран: Израел премина нова червена линия с ударите срещу ядрени обекти Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.

публикувано на 17.06.25 в 13:55
арх. Мартин Стоянов

Царската вила в Баня - готов туристически продукт. Да я придобие ли държавата?

Държавата да придобие царската вила в град Баня . Затова призовават от Сдружение "Заедно за град Баня" в отворено писмо и подписка. До дни ще бъде пусната и подписка на хартиен носител в Баня, обмисля се вариант и за Карлово, обясни пред БНР Мартин Стоянов, председател на сдружението "Заедно за град Баня" и автор на подписката за сградата...

публикувано на 16.06.25 в 10:59
19-годишният Венци от София

19-годишният Венци живее в света на чуващите чрез кохлеарна имплантация

Той се ражда напълно глух, а днес ходи на метъл концерти . Може да чете по устните, но също така да чува думите и да се изразява с тях.  Днешният герой в "Горещо сърце" е 19-годишният Венци от София, който живее в света на чуващите, благодарение на кохлеарна имплантация . Този път избират майка му Галя и бащата Венцислав. "Честно..

публикувано на 15.06.25 в 07:55
 Иван Тодоров - Горуня - изложба във Враца

Във Враца беше открита изложба, посветена на 60-годишнината от смъртта на Иван Тодоров - Горуня

В Регионалния исторически музей във Враца беше открита документална фото изложба, посветена на 60-та годишнина от смъртта на Иван Тодоров - Горуня .  Той е свързан с най-мащабния опит за преврат срещу Тодор Живков през социализма .  Заговорът на бившите партизани и партийните функционери със солидни управленски позиции в..

публикувано на 15.06.25 в 07:50