Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Най-търсеният вкус е този на българската роза"

С аромат на локум и халва в Ябланица

2
Снимка: Пламен Христов

В град Ябланица се проведе традиционният вече празник на халвата и локума, който събира производители и ценители на вкусните сладкарски изделия. Оказва се обаче, че прочутата ябланска халва идва в този край от македонския град Прилеп.

"Ние сме най-сладкият град, така е останала традицията, оттук е някогашния производител на халвата и локума - дядо Иван, който е донесъл тук рецептата и я пазел в тайна. РПК си вареше в големите казани, аз ги помня, минавахме от училище покрай тях и то ухаеше навсякъде на халва и локум, разказа Ивелин Йошев, секретар на общината. 

Оказва се обаче, че прочутата ябланска халва идва в този край от македонския град Прилеп преди около 100 години. 


Геновева Христова е внучка на бай Иван сладкаря, както го наричат местните хора:

"Дядо ми е роден в Прилеп и по време на войната се преселва в София. Баба ми е от Скравена, Ботевградско. Водата е хубава тук за правене на халва. Като се е правела някога халвата, тя се е слагала в дървени сандъчета, в блажна хартия, режеше се от нея, не беше както сега нарязана да се продава, разказа за "Хоризонт" внучката на дядо Иван. 

"Днешната халва няма нищо общо с тази от едно време, която на конци ставаше, вареше се с тахана, сега все едно, че е туткал, месят, слагат я в кутийките и толкова...Таханът навремето го вземаше дядо ми от Узунджово, после започнахме да го произвеждаме сами. 

Но днешната само името й е Ябланска, но тя нищо общо с тази от едно време, допълни Геновева Христова, внучка на бай Иван сладкаря.

Как се произвежда халвата и локумът в село Брестница, разказа Кемал Пекир:

"В казаните си сипва захар, вода и лимонена киселина и се топли на газ. След разтопяване се прехвърля в другата машина за разбиването, бялата мас като се бърка със студения тахан, тогава се получава халвата. 

Локумът се прави от царевично нишесте, захар, лимонена киселина, питейна вода. Слагат се и есенции и натурални бои, вари се в машина, после в миксер се разбива, след определена консистенция се изсипва в калъпите, чака се около 24 часа да изстине, после на мраморни маси и се реже с ножица, като се поставят различни ядки, сподели Пекир. 

"Най-търсеният вкус е този на българската роза, търси се в целия свят, допълни майсторът сладкар на халва, локум, резенки, желирани бонбони. 


Още по темата слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02

Изложба в Ловеч показва строителството на жп линията Ловеч – Троян през погледа на Никола Танев

В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч е открита изложба с творби на изтъкнатия български художник Никола Танев (1890–1962). Експозицията включва 27 произведения – акварели, туш и пастели, създадени през 1947–1948 година, които документират строителството на железопътната линия Ловеч - Троян. Освен високата си художествена стойност,..

публикувано на 26.10.25 в 07:13

Крит – островът, който разказва истории

Остров Крит не е просто дестинация – той е преживяване, съчетаващо цялата палитра на гръцкия туризъм. Тук се срещат суперлуксозни хотели и круизни кораби, диви къмпинги и семейни пътувания. Мнозина българи вече са го посетили, но Феня и Искра Декало го откриха за себе си за седмица. В малките села животът тече бавно. В кръчмата „При Спирос“ чужденци..

публикувано на 26.10.25 в 06:38

Мариана Емилова представи вкусовете на Харманли в столицата

По-рано тази година майсторката на традиционни ястия от Харманли Марияна Емилова привлече вниманието на цяла България, като собственоръчно приготви баница с впечатляващата дължина от 1160 метра по време на фестивала "На Хармана" в родния си град. Събитието предизвика широк медиен интерес не само заради рекордния размер на кулинарното творение, но и..

публикувано на 26.10.25 в 05:00

Бивш управител на "Евксиноград": Не направиха реставрация, а ремонт!

Дългогодишният управител на резиденция "Евксиноград" Стефан Капитанов издаде книга за нея – "Евксиноград – непремълчани истории".  Капитанов е управлявал резиденцията в периода 1999–2011 г., когато е била във възход. Стефан Капитанов - от волейбола до Евксиноград В интервю за БНР бившият управител изказва огорчението си, че по..

публикувано на 22.10.25 в 07:19