Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили..

публикувано на 01.03.24 в 12:25

Личният прочит на паметта в изложбата на Надежда Олег Ляхова

В къща-музей "Вера Недкова" беше открита изложбата на Надежда Олег Ляхова "Съхранение". Както пише кураторката на изложбата Диана Драганова-Щир, това е "преосмисляне на значението и смисъла на времето и паметта, за събития и факти, отразени през..

публикувано на 01.03.24 в 11:40

Коя е Баба Марта – митове, поверия, символика

1 март не е просто един обикновен ден от календара, а символ на промяна и ново начало. Малки и големи с трепет очакват празника, на който се подаряват най-разнообразни, изработени с грижа, бяло-червени мартеници. Те се носят с гордост и радост и са..

публикувано на 01.03.24 в 10:05

Зорница Гръмкова с първа фотографска изложба

Познаваме я като автор на две книги "Пътят на мравките" и "Те никога не казват" под името Зорница Гъркова, но и интересът ѝ към растителния свят не е отскоро. С фотографирането на растения тя също се занимава отдавна, експериментирйки със светлината...

публикувано на 01.03.24 в 09:25
Алесандро Масачи

Алесандро Масачи – една млада надежда на киното от българо-италиански произход

Новата съвместна инициатива с програмата на БНР за българите в чужбина, Радио България ще представя интересните съдби на наши сънародници зад граница и техните постижения в областта на културата, спорта и образованието. Днешното издание запознава..

публикувано на 01.03.24 в 09:06

Филм за прошката и нейните различни измерения

В кино "Одеон" се състоя премиерата на документалния филм "Пътуване към прошката". Режисьор е Ясен Григоров, а операторската работа е поверена на проф. Мартин Димитров. Филмът в продължение на 81 минути прави реалистичен и многопластов анализ на..

публикувано на 01.03.24 в 08:45

Мариета Ценова събира фолклора и Фрида Кало в изложба

"Първата ми среща с тъкани от фолклора беше с останалото от гардеробите на двете ми баби – ръчно тъкана вълнa, копринен и памучен кенар, щамповани одеяла, солирани бръчници, дантелени покривки, завеси... Опитвах да науча повече за произхода им, техниките на..

публикувано на 01.03.24 в 08:05

Премиера на пърформанса "Behind you"

Новият танцов пърформанс "Behind you" ще има своята премиера на 1 март на сцената на Ялта Арт Руум. Работата на Филип Миланов и Елизабет Якимова е в стилистиката на солов танцов пърформанс: "Това е солов танцов пърформанс за връзката между..

публикувано на 29.02.24 в 17:25