Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Енергични хора“ на Василий Шукшин герои и на нашето време ли са

БНР Новини
Актьорът Красимир Ранков
Снимка: satirata.bg

Днес (9 март) в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ е премиерата на „Енергични хора“ от Василий Шукшин. Постановка е на Николай Ламбрев-Михайловски. Преводът е на Борис Спиров. Сценографията е на Чайка Петрушева. Музиката е на Добрин Векилов - Дони.

На сцената ще видим актьорите Красимир Ранков, Веселин Мезеклиев, Петко Венелинов, Борислав Захариев, Михаил Петров, Михаил Сървански, Стела Ганчева, Елена Атанасова, Иво Горчев, Иван Хаджиянев, Данаил Николов.

„Енергични хора“ е „повест за театър“ по определението на самия автор – руският писател, режисьор, сценарист и актьор Василий Шукшин. Дали героите на повестта за театър са и герои на нашето време могат да се убедят сами зрителите.

Но в началото на 21 век условията за далавера едва ли са се влошили чак толкова, че за днешния зрител грижите със закона и „болката“ на Аристарх и компания да изглеждат неактуално. Хората и техните характери като че си останаха същите. Промени се съдбата на някои думи – предприемчивостта на спекуланта се превърна в бизнес нюх. Само времето обаче умее да проверява докрай истинските карати на едно литературно произведение.

„Всичко ценно и прекрасно на земята е създадено от умен, талантлив и трудолюбив човек. Все още нищо съществено в човешката история не е било създадено от паразит“ – ето един цитат от Василий Шукшин – цитат, с който точно героите му от „Енергични хора“ нямат абсолютно нищо общо.

На 25 юли тази година ще се навършат 90 години от рождението на Василий Шукшин. Какво знаем за него? Първата му книга е сборникът с разкази „Селски жители“, първата си главна роля изпълнява във филма „Двамата Фьодоровци“, първия си филм заснема през 1963 по собствен сценарий – „Живее такъв момък“. Точно с него печели и „Златен лъв“ от Международния кинофестивал във Венеция.

За връх в творчеството на Шукшин се смята „Калина алена”. Той написва сценария, режисира и сам изпълнява главната роля във филма през 1974 година. Само няколко месеца след премиерата Василий Шукшин е открит мъртъв. Това се случва на 2 октомври 1974-а, по време на снимките на знаковия филм на Сергей Бондарчук „Те се сражаваха за родината“, в който Шукшин е поканен е да изпълнява една от главните роли…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наталия Йорданова изследва човешката природа през цифровите изображения

Наталия Йорданова представя в галерия "Аросита" своята изложба "Безцветните зелени идеи яростно спят". През последните 10 години Наталия създава светове, които изследват човешката природа, състоянието на човека, емоционалността и отношенията със заобикалящата среда през технологичното взаимодействие. Голяма част от тази творческа дейност..

публикувано на 04.07.24 в 16:05

Пътуване във времето – "Преди кафето да изстине"

Едва ли има човек, който не си е задавал поне веднъж въпроса какво би сторил, ако имаше машина на времето. Романът "Преди кафето да изстине" на японския писателТошиказу Кавагучи предлага на своите читатели един интимен и вълнуващ поглед към тази недостижима човешка фантазия. В "Нашият ден" Десислава Желева разказва повече за един от..

публикувано на 04.07.24 в 12:24

Ели Иванова с "52 исторически разходки из България"

В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Ели Иванова обръща внимание на малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи. Изданието не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. То е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се..

публикувано на 04.07.24 в 08:50

Ив Тошайн представя "Чеиз за Марс" за първи път в България

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн  е мащабната инсталация "Чеиз за Марс". Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа по-рано тази година. В България идва за първи път, но в умален вид. Мястото е зала 19 на галерия "Квадрат 500", където е разположена и антична гробница от IV век. В заглавието Марс е богът на..

публикувано на 03.07.24 в 11:10

"Добри момчета" на Харита Асумани

Харита Асумани представя свои творби под името "Добри момчета". Авторката наблюдава и рисува по спомените си мъжете, оставили следа в нейния живот. Това са портрети, вдъхновени от мъже, които са ѝ въздействали окриляващо или са я привличали.  Тя казва: "С някои от тях сме имали едва няколко срещи. В това сгъстено време се е случил някакъв..

публикувано на 03.07.24 в 09:10