Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Приключението „Круиз“ – от първа ръка

В „Покана за пътуване“ на 23 февруари 2020: Виното на барон Ротдшилд се ражда в Израел, салата от папая по тайландски – любимата на шеф Джон Кадю

4
Анджело Капуро при представянето на круизите в София

Спомняте ли си какво пише Тери Пратчет в „Шапка пълна с небе“? Ако ви е убягнало, ще ви го припомня: „Защо си тръгваш? За да може да се завърнеш. За да може да видиш мястото, откъдето си дошъл, с нови очи и още цветове. И хората там също те виждат различно. Да се завърнеш, откъдето си започнал, не е същото като никога да не си си тръгвал.“ Е, ние от „Покана за пътуване“ определено сме по тръгването. И по завръщането от питателни пътешествия – също. 

Ако се чудите защо използвах това определение за пътешествията, ще ви заинтригувам с няколко „въдички“ – синьо сирене от бадеми, сладолед от нахут, кюфтета от коприва, но… с абсолютно неразличим от оригинала вкус. Във веганските експерименти в Израел ни въвеждат Искра и Феня Декало.

Аз обаче ви предизвиквам да научите повече за приключението „круиз“. Признавам, то много допада на динамичната ми натура. Нощем корабът пътува, а всеки ден си в различен град и дори в друга държава. Затова, когато ми се отдаде случай да разговарям с глобален изпълнителен директор на голяма круизна компания, се чудех дали да го прегърна, или да го съдя за пристрастяване. Анджело Капуро търпеливо понесе моя възторг и отговори на въпроса какво му е различното на круиза, за онези, които никога не са преживявали тази авантюра. За превода помага Теодора Иванова, заместник генерален секретар на Италианската търговска камара в България. Анджело разкри в "Покана за пътуване" неща, за които пасажерите не се и замислят. Оказа се, че шефовете разменят местата си с персонала за един ден и вършат всякаква черна работа. На него му се паднало да чисти и оправя 22 каюти. Първоначално трябвало да научи да казва „Добър ден“ на всеки от езиците на пасажерите. После да възприеме, че светът му е монохромен – само бели чаршафи и инокс. И че в края на деня има болки в гърба.

В разговора става ясно, че англосаксонските пасажери умират да се оплакват, за да изкрънкат някаква отстъпка и допълнителна екстра. А пък пътниците от Япония и Корея тъгуват по националната си храна. Затова, ако са по-голям брой, от круизната компания се стараят поне веднъж седмично да има азиатска кухня. По същите причини за хората от Турция доставят йени ракъ и джезвета за кафе.

Засега внушителните лайнери ще акостират в Истанбул и Пирея, но интересът съм Сочи и Ялта ще ги насочи и към нашите пристанища Варна и Бургас.

Когато кореспондентите на БНР в Израел – Феня и Искра Декало се похвалиха как са ходили на първия в Обетованата земя, фестивал на вегенската кухня, се сетих за поговорката „Поканили ги на гости, за да ги учат на пости“. Но те настояваха, че точно там са се почувствали в „страната на чудесата“ с шкембе чорба от гъби, кюфтета от коприва и синьо сирене от бадеми.

След като сме отдали дължимото на веганите в Израел, показваме почит и към любителите на мръвката. Чували сме за посланици на добра воля, посланици на различни държави, но аз се запознах с… посланик на месото. Работа-мечта за любител на барбекюто и пътешествията. Канадецът Джон Кадю пътува по света, за да слави говеждото. В София бе пристигнал от Банкок, но преди това бе посетил Прага, Близкия изток, Азия… Изобщо, твърди, че живее повече в самолетите, отколкото на земята. 

Тъкмо гост като за „Покана за пътуване“.

Снимките са на Италианска търговска камара в България, Феня и Искра Декало, Магдалена Гигова, посолство на САЩ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудомир и "барабанистите"

Своята кариера на художник-карикатурист, а и на "пописващ" пародии и смешки Димитър Чорбаджийски-Чудомир разгръща първоначално най-пълно във в. "Барабан", където работят още фигури като Борю Зевзека (Борис Руменов), Сава Злъчкин, Стоян Шатле и други – повечето днес забравени, но за времето си известни и обичани. За Чудомир, за творчеството му..

публикувано на 30.01.25 в 08:48

35 години дружество "Родолюбец"

На 15 януари 1990 г. в залата на Съюза на българските писатели в София в присъствието на около 100 души – писатели, журналисти, учени, обществени деятели - е учредено Културно-просветното дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец". В онези години за сънародниците ни в Молдова, Украйна, Казахстан, Сибир и т.н. в..

публикувано на 29.01.25 в 12:10

Пламен Вукадинов за приключенията в подводния свят

Пламен Вукадинов е водолаз, фотограф и инструктор по подводни спортове. Посещавал десетки места, попадал не веднъж в опасни ситуации, спасявал човешки животи. Тези истински истории описва в биографичната си книга "Адреналинът е моята стихия". Издава и втора – "Интоксикация", в която помества разкази на свои приятели и съмишленици, докоснали се до..

публикувано на 28.01.25 в 17:05
 Васил Лозанов

Безпокойството на един учител в епохата на ИИ

"Една от чудовищните последици на навлизането на генеративен ИИ в класната стая е бавното умъртвяване на личността на човека. За нас – възрастните, учените, опитните хора – рискът да загубим мнението и предпочитанията си звучи като абсолютна фантастика. Но дали е същото за онези, израснали в свят, в който ИИ може да мисли и да се изразява вместо..

публикувано на 28.01.25 в 13:28

Резултатите от среднозимното преброяване на водолюбивите птици

Какви са резултатите от 49-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици разказва във "Време за наука" Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците. Традиционното преброяване се е случило в рамките на четири дни с участието на 43 екипа доброволци и експерти от Българското дружество за защита на птиците, Изпълнителна..

публикувано на 28.01.25 в 13:03