Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светите Константин и Елена

| обновено на 21.05.20 в 12:24

На този ден църквата почита светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена. Повече за тяхното дело разказва в "Нашият ден" Пламен Сивов от сайта pravoslavie.bg. 

"Този празник е изключително важен за Православната църква и не само. Император Константин е роден през 280 г. Тогава в империята има много междуособни борби и проблеми. В тогавашния исторически момент култът към императора е бил задължителен, а християните са били гонени и преследвани. Константин слага край на всичко това. И това е може би една от най-големите му заслуги към Църквата, заради която той е наречен равноапостолен. 313 година е Миланският едикт. Той е крайъгълен камък, но не само като формален акт, а въобще като преобръщане на цялостното отношение към християните. 

При провъзгласяване на някоя личност за свята Църквата се ръководи от личния живот и добродетели. Има обаче фигури, които са с огромно влияние върху съдбините на големи маси хора. Няма много исторически податки за това какъв човек е бил Константин като вярващ и като християнин. Но неговото влияние върху съдбата на Църквата е толкова ключово, че тя го причислява към апостолите. Император Константин превръща християнството първо в призната в империята, а после и в ключова вяра. Той е организирал Първия вселенски събор, присъствал е, вземал е отношение по ключови богословски въпроси, като човек високообразован и с дълбоко разбиране за философията на християнството.  

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушки. Вярва се, че Елена и Константин носят градушката в чувал. Това е денят на игрите върху огън - нестинарството - запазено и досега в някои райони на Странджа. Празникът започва няколко дни преди деня на Константин и Елена със събиране на средства за общ курбан, а също и с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата. 
На мегданите предварително е подготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта се запалват и всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния ритъм. Когато огънят стихне, останалата жарава се разстила в кръг. Около тях се извиват хората, а начело са икони на светите равноапостоли Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите – най-често жени. Вярва се, че иконата на светците ги предпазва от огъня. Те изпадат в транс и в това състояние и често изричат пророчески думи – гадаят бъдещето, общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният танц траят минути. След това всички се събират на общата трапеза на курбан. В този ден празнуват всички, които носят имената Константин, Костадин, Елена, Елка и т.н.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40