Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Цвета Николова: "Христо Ботев" не е просто радиопрограма, а опора на българската култура

Цвета Николова
Снимка: БНР

В тази юбилейна за програма "Христо Ботев" година предаването "Нашият ден" се среща в рубриката "Главен герой" с колеги – съмишленици – приятели от програмата. Януари е посветен на програма "Христо Ботев" и гласовете ѝ, на хората, които отдават таланта и живота си на тази програма.

Цвета Николова, един от най-популярните и обичани гласове, водеща на предаването "Познати и непознати", е Главен герой в "Нашият ден":

"Програма "Христо Ботев" не е просто една радиопрограма. Тя е един от стълбовете и опорите на българската култура. Защото радиото не е само един информационен институт, информационна агенция, то е културен институт, който твори култура всеки ден

Тези житейски изпитания като че наложиха страха във взаимоотношенията между хората. Страхът сложи своя отпечатък. Надявам се, че ще го преодолеем със здрав разум. Аз съм за физическата дистанция, но не и за социалната дистанция, не в общуването

Промяната е факт. Това, че започнахме да разчитаме на мобилните устройства и на телефоните, ни помага да си вършим работата, но някак си уби магията на радиото. Разговорът по телефона слага една преграда между емоциите на нашите събеседници и нас самите. 

Радиото е голяма магия и голяма любов. Аз съм завършила именно радиожурналистика. Мои учители бяха първите хора, които въведоха живото предаване в радиото – Веселин Димитров, Дора Христова

Морал и етика на професията. Без това не може. Всичко зависи от конкретния човек на конкретното място. Имам предвид не само радиото, а и цялото общество, та и цивилизацията. Много е важно, като казваше баба ми, да си читав. От санскрит коренът на думата "чит" се превежда като "светлина", "съзнание" – да си съзнателен, да носиш светлината в себе си. На старобългарски "чит" е "три" – свързва се с триединството, с Бога. Когато любовта и истината се срещат в една пресечна точка, която се нарича мъдрост, често взимаш правилни решения, дори инстинктивно."   

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Съвременният учител - мост между традицията и бъдещето

В ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да чуем Елена Вързилова, учител по български език и литература, която с голяма любов и вдъхновение разказа за ролята на учителя днес. Според нея, учителят в България е истински магьосник, призван да вдъхновява децата в класните стаи и да отговаря на всички предизвикателства, които светът предлага...

обновено на 24.05.24 в 13:32
Борислава Хубенова и нейният син

Борислава Хубенова: Комуникацията е най-важното ни умение

В ефира на предаването "Нашият ден", Борислава Хубенова, журналист от културното издание "Нула 32", сподели своите възгледи за важността на словото и неговото влияние върху културата на пловдивчани. Тя подчерта, че словото е най-висшият начин за комуникация, изразяване и свързване между хората. Ето какво казва Борислава Хубенова: "Словото е..

обновено на 24.05.24 в 13:03
Петя Господинова, Анелия Торошанова, адв. Десислава Матева (от ляво надясно)

Законът за авторското право и сродните му права – изменения и предизвикателства

Във времето на дигиталното потребление на култура и възхода на изкуствения интелект законодателството и творците са изправени пред нови предизвикателства. За новите промени в Закона за авторското право и сродните му права , проблемите на българските автори и измеренията на пиратството в "Законът и Темида" говорят адв. Десислава Матева , експерт по..

публикувано на 24.05.24 в 12:40