Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Магическият театър на „Степния вълк“

Музея на Херман Хесе в Монтаньола
Снимка: Pixabay

В минутите, отредени за неделен радиотеатър на вълните на програма „Христо Ботев“ на 28 февруари от 16 часа, можете да слушате драматизация по романа на Херман Хесе „Степният вълк“.

„Степният вълк“ без съмнение е едно от най-значимите романови произведения в европейската литература на ХХ век. и едва ли има нужда достойнствата му да бъдат излагани наново тук. Да се драматизира и „побере“ в един час толкова широко произведение (и като обем, и като теми и идеи, и като повествувателни форми) е трудна, дори непосилна задача. И въпреки това авторът на драматизацията Владислав Тодоров Калудов не само си я е поставил, но и я е изпълнил до голяма степен успешно.

Да, наистина подходът няма как да не бъде фрагментарен, няма как драматургичното действие да не страда за сметка на епизодичното претворяване на ключовите за текста моменти, няма как архитектониката на романа да не е опростена до такава степен, че накрая да не останат само носещите колони на произведението. И въпреки това силуетът на двореца, който големият писател е успял да построи със словото си през 1927 г., неминуемо ще изплува в съзнанието на онези радиослушатели, които решат да посветят на „Степният вълк“ част от неделния си следобед.

Струва си да се отбележи и това, че драматизацията на Калудов със своята експресивност се доближава като изразни средства до един от основните мотиви в текста – този за „магическия театър”. В него всеки трик и фокус, всеки танцов жест и объркваш сценичен ход имат екзистенциална кодировка, която може би с ирония, а може би напълно сериозно, авторът завещава само за онези, които са „умопомрачени“.

Още през първите си минути драматизацията разкрива големите си теми. Самотата и доброволното интелектуално оттегляне от светската пяна на живота на централния персонаж Хари Халер. Стремежът към удоволствие и лекота на Хермина. И, разбира се, опустошителната колизия между тези две толкова различни, но и в същото време необходими една на друга в рамките на произведението житейски нагласи.

Записът е направен през 1991 г., негов режисьор е Георги Морянов, главната роля, тази на Хари Халер, се изпълнява от Сава Хашъмов, ще чуете още и гласовете на артистите: Сашка Братанова, Георги Георгиев, Петър Гюров, Венелин Пехливанов, Живко Гарванов и Лилия Райно
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15