Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велев:

“Жълт картон“ от САЩ: Корупцията в България е проблем не само за нас

Снимка: БГНЕС

В сряда САЩ наложиха за първи път санкции на български граждани по глобалния американски закон “Магнитски“. Той беше приет пред декември 2017 г. като противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията.

“Нарушаването на човешки права и корупцията рушат ценностите, които формират основата на стабилни, сигурни и функциониращи общества. Оказват разрушително въздействие върху хората, отслабват демократичните институции, влошават върховенството на закона и подкопават икономическите пазари.

САЩ се стремят да наложат осезаеми и значителни последици за тези, които извършват сериозни нарушения на човешките права или участват в корупция, както и да защитят финансовата система на САЩ от злоупотреби от същите тези лица“ – това се посочва на страницата на Американското финансово министерство.

Какъв сигнал ни дават тези санкции?

Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Борис Велев:

“Разчитам за тези санкции, не само мнението на едни партньор на България, че нивата на корупция у нас са достигнали до нетърпими измерения. Но и обстоятелството, че корупцията в България очевидно се превръща в заплаха и за нашите евроатлантически партньори.

Защото законът “Магнитски“, на първо място, пази американският интерес. На първо място, пази САЩ от това в тяхната финансова система да не се вливат пари с неясен произход. Пари от корупция и пари, с които могат да се финансират дейности, които противоречат на интересите на САЩ.

За мен този акт на правителството на САЩ е много ясен “жълт картон“ за управлението в България.

Корупцията е едно доста общо понятие, една обща формулировка. Ако започнем от етимологията на тази дума и нейната семантика, тя означава – “развала“.

Под корупция се има предвид, не само даването на пари за мотивиране на определена дейност, но също така и търговията с влияние.

Възможността да бъде повлияно решение на един отговорен държавен служител на цял държавен орган в определена посока.

Тава действително е първият случай, в който се налагат санкции, но не е първият случай, в който американската страна ни показва “жълтия картон“ по отношение на вътрешната ни политика, подкрепяща корупцията.

Искам да припомня още – през 2002 г. един съветник на британския президент Джордж Буш - младши, при посещение в България, изказа становище, че в страната ни се усеща много силна корупция във всички сфери на властта – изпълнителна, законодателна и най-вече съдебна. Това беше г-н Брус Джаксън.

Изненадан съм, че в тези дни, във връзка със скандала покрай закона “Магнитски“, журналистите не се сетиха за този случай.

Защото тогава реакцията на българската страна, и най-вече на българската прокуратура, беше потресаваща.

Близки прокурори до тогавашния главен прокурор Никола Борисов, неслучайно не казвам Филчев, защото фамилното име на Филчев е Борисов, очевидно той бяга от него. Един от най-приближените прокурори до Филчев тогава заяви – “Кой си ти, г-н Джак Бруксън“.

Друг много близък до главния прокурор заяви – “Кой си ти, миризливо влечуго, вонящ мушморок“.

Това беше тогавашната терминология и тогавашното отношение на българската прокуратура, а и на българската държава към “жълтия картон“ на правителството на САЩ. Сега ситуацията е коренно различна."

Доколко допустима е тази намеса от страна на САЩ?

"Вътрешнополитическите отношения в България вече са проблем не само за нашето общество. Те са заплаха за реда изобщо, в семейството, в който ние се числим от 2007 г.

Корупцията в България, възможността за политическо и всякакво друго влияние именно чрез корупцията, са заплаха включително и за нашите партньори."

Неслучайно най-силният от тях – САЩ, ни показва “жълт картон“.

"В днешната ситуация няма нито едни глас, който да упреква САЩ в прекомерна намеса във вътрешните ни дела.

Реакцията на институциите в момента е защитна, всички са подвили опашки пред голямата мощ на нашия евроатлантически съюзник. И гледат да се спасят поединично. Това е, което разчитам в реакцията на официалните държавни институции, а и в тази на политическите партии."


Прокуратурата заяви, че ще предприеме действие спрямо санкционираните от САЩ лица

"Тя дори заяви, че е предприела. Заяви, че за четири от шестимата, които се визират в мерките, е предприела съответните действия.

Искам да напомня обаче, че прокуратурата и до ден-днешен многократно е проверявала г-н Пеевски и никога не установи каквото и да е нарушение, свързано с неговия бизнес.

Не вярвам, че и този път прокуратурата ще бъде в състояние да установи такива. С оглед на информацията, с която разполагаме, и за подозренията, които съществуват за влияние на г-н Пеевски върху цялата съдебна власт у нас.

ОТ САЩ нямат повече информация от нас, ние най-добре си знаем “кирливите ризи“, просто тук няма воля те да бъдат изпрани.

Това, което ме притеснява, е, че отново атаката е срещу определени лица. Никой не обръща внимание на това – защо е възможно такива лица да се издигнат до съответните високи държавни постове.

За мен големият въпрос не е сега да сменим главния прокурор или председателя на Върховния съд, за мен големият въпрос, който трябва да се постави, е – защо у нас е възможно постоянно на такива постове да се издигат лица, които не се ползват с обществено доверие?!"

Чуйте адв. Борис Велев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните връстници, които ще са на гости в района през лятната ваканция. Заниманията ще се провеждат в..

публикувано на 01.07.24 в 09:36