Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Сиджимков:

Дали предлагането на капитали към технологични компании ще намалее драстично?

Казусът с трите фалирали банки е коренно различен и няма да доведе до криза, както през 2008 година

Георги Сиджимков
Снимка: БНР

В рамките на няколко дни американската банкова система преживя няколко сериозни сътресения. Фалитът на фoĸycиpaния въpxy cтapтиpaщи фиpми ĸpeдитop Ѕіlісоn Vаllеу Ваnk (ЅVВ), както и последвалото затваряне на Ѕіgnаturе Ваnk, бaзиpaнaтa в Hю Йopĸ, в чиeтo пopтфoлиo ca главно ĸpиптoвaлyти, вече дава отражение върху развитието на технологичния бизнес, както и банковата система в Европа. Швейцарската Credit Suisse взе решение "да засили превантивно своята ликвидност", като заеме средствата от Швейцарската централна банка под формата на краткосрочно ликвидно улеснение.

"Предисторията на фалита на Ѕіlісоn Vаllеу Ваnk е хубаво да се знае. Това, което се оказа, че в самата банка са били допускани много класически грешки. Оказа се, че самата банка е щяла да бъде разследвана от властите в САЩ още преди обявяването на фалита за такива регулаторни пропуски."

Това казва в интервю за БНР Георги Сиджимков, партньор в коинвестиционния фонд Sofia Angels Venture.

Той допълва, че банката по един определен начин е управлявала своите активи и задължения. Като активите в случая са депозитите на високотехнологичните компании, които възлизат на около 170 млрд. долара. Допускането на грешки в тази банка не е систематичен риск, както беше през 2007-2008 г., когато всички банки по света отпускаха заеми ипотечни кредити за хора, които не можеха да ги изплащат.

       Защо фалира SVB?

      JP Morgan: Поглъщането на Credit Suisse от UBS е най-вероятният сценарий

      Credit Suisse ще получи заем от Швейцарската централна банка в размер до 50 млрд. франка

"Капиталите, които бяха на разположение на технологичните компании да началото на миналата година, когато Федералният резерв започна да увеличава лихвите, което е първопричината за падението на ЅVВ, бяха твърде много. Технологичните компании, целият технологичен сектор получи много капитали и резултатът от това, че оценките на младите компании бяха изключително раздути“, посочва икономистът. 

Според него предлагането на капитали към технологични компании ще намалее драстично, но няма да го спре. Екосистемата в САЩ и по света разбира, че новото технологично обновление винаги води до икономически растеж.

Аналитиците разглеждат волатилността на даден пазар, идекса и спецификата на ценните книжа. А това помага за по-добра оценка на риска.

"Тази волатилност е породена от това, че инфлацията скочи доста рязко. Миналата година Федералният резерв започна доста рязко да увеличава лихвите и при такива резки макроикономически движения нещо се чупи“, посочва Георги Сиджимков.

Той коментира, че централните банки знаят негативите социални ефекти, които могат да се получат от това, че се поражда страх, че депозитите на хората не са застраховани. Правилото в САЩ е, че депозитите са застраховани до 250 000 долара. В Ѕіlісоn Vаllеу Ваnk ще бъдат изплатени всички депозити.

"В момента дискусията е дали да не се забави увеличението на лихвите, защото това увеличение води със себе едно отдръпване на ликвидност на финансовите пазари, което може да нарани още банки, от една страна. Но, от друга страна, процесът на инфлация си тече. И този процес трябва да бъде спрян, защото инфлацията вреди много на дребните вложители“, твърди експертът.

Технологичните компании

Инвестиционният фонд за рисков капитал, един от чиито партньори е Георги Сиджимков, оперира с 13 млн. евро. Фондът подкрепя технологични стартиращи  компании на ранен етап на развитие. 

Той споделя, че фондът подпомага компании на ранна фаза, които може би имат идея, някаква технологична разработка. Специално в нашия случай имат първи клиент. Говорим за много малки компании с екипи до 10 човека.

"Имаме около 8 компании в портфейла. Преди две години започнахме една концентрация в компании, които предлагат решения с изкуствен интелект“, казва още икономистът.


Целия разговор с  Георги Сиджимков можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христиан Митев и Анелия Торошанова

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците – коментира в предаването "Законът и Темида"  адв. Христиан Митев .   " Промените в Кодекса на труда  имаха за основна цел да уреди въпросите, които възникват при т.нар. "работа от разстояние"..

публикувано на 29.03.24 в 12:35
Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна

Радиополет над щъркеловото гнездо. Дарители и дарения

Талантливи, известни и родолюбиви български творци, ценители на изкуството и колекционери са направили през годините впечатляващи дарения на уютния планински град Трявна. Това са Димитър Казаков – Нерон, Никола Казаков, Иван Колев, Тотьо Гъбенски, Иван Газдов, Златко Паунов и много други. За тези българи с огромен талант и сърца разказва неделното..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05