Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премълчаната история на Протагонистите

Снимка: bnt.bg

"Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" – така се казва новата книга на Зафер Галибов, фотограф, фотожурналист и изследовател на българската светлопис. Протагонист означава главен герой. В случая главните герои на това изследване са Тома и Никола Хитрови, представители на известната фотографската фамилия. Благодарение на тях за бъдещите поколения са съхранени образите на великите ни възрожденци Левски и Ботев, Захари Стоянов и Панайот Хитов, Хаджи Димитъри Филип Тотю, Стефан Караджа и Тодор Каблешков. Нека да припомним и факта, че точно Тома Хитров е фотографът, направил и единствената снимка на майката на Левски – Гина Кунчева.

Зафер Галибов с присъщата му упоритост и целенасоченост успява да ни преведе през времевите, пространствени и исторически лабиринти и да ни сближи с личности, белязали и българската и световната история. Галибов знае, че днес дори само една снимка може "да изрече хиляди думи", с които да разкаже за времето на хайдушките чети, за националните ни борби преди Освобождението, както и за героичните дни през Руско-турската освободителна война, Сръбско-българската бран, за първите десетилетия след Освобождението. Във всички тези събития участват и братята Хитрови. Тук за първи път е представено и творчеството на Елена Хитрова, основателка на българската модна и рекламна фотография.

След Първата световна война фамилията е изправена пред нови изпитания и наследниците им тръгват да се доказват в Новия свят. И се доказват, макар и далеч от България – чак в Ню Йорк и Големия залив на Сан Франциско. И там техният необичаен творчески дух не ги напуска и те остават до края на живота си истински представители на творческата фотографска общност.

Участват авторът на албума Зафер Галибов и кинокритикът Александър Донев.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20