Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хисарските вили и романтиката на европейския Сецесион

Вила Петрович, град Хисаря.
Снимка: pochivka.bg

"След Първата световна война започва един Ренесанс на нашето градче. Много български индустриалци, политици и бивши военни започват да изграждат свои вили в курорта."

Това казва в интервю за БНР Мая Апостолова, организатор "Работа с публики" към археологическия музей в Хисаря.

Тя допълва, че хисарските вили носят романтиката на европейския Сецесион. Всички те са с много богати украси, фронтони, розетки и елегантни балюстради, които до тогава в българското строителство са липсвали. Обзавеждането на тези вили също е по европейски образец. Те са обзаведени с ориенталски килими с мебели донесени от Виена и Париж.

За да бъде показано това богатство заедно с Археологическия музей в Хисаря е подредена интересна възстановка от Вила "Момина"Историята на вилата  е свързана с дейността на запасния генерал Тодор Марков като председател на създаденото през 1933 г. Хисарско археологическо дружество. 

Вила Момина днес.
На фона на автентични мебели, посуда и килими  от 20-те години на ХХ век се правят атрактивни снимки, които се наричат "На кафе с Иван Вазов“. Виртуалният образ на поета "оживява” на снимка до Вас благодарение на уникално приложение.

Вила "Париж" и вила "Петрович" са запазили своята фасада от онези години, а момента функционират като хотели. Вила "Петрович" е подарена на Съюза на българските писатели и тя става място за почивка на Йордан Йовков, Дора Габе, Елисавета Багряна, Анна Каменова, Елин Пелин, Валери Петров.

Вила Париж, град Хисаря.

В момента в Археологическия музей в Хисаря гостува изложбата "Романтика от кутията за спомени". Експозицията е дело на Пловдивския етнографски музей и представя любовните трепети на младите хора от началото на миналия век. Това са любовни писма, различни артефакти, които показват сватбените ритуали.

"След като разгледат изложбата гостите, могат да отнесат със себе си един любовен късмет“, допълва Мая Апостолова.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май, Община Сливен ще отбележи 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя ще започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост беше Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснава за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01
Адв. Елиза Николова

Задължителната съдебна медиация влиза в сила от 1 юли

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация , съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор?..

публикувано на 10.05.24 в 12:40

Младежка психика и социални мрежи - как да излезем от дигиталния лабиринт?

В последното издание на рубриката "Темата на деня" в предаването "Нашият ден" беше разгледана значимата тема за влиянието на социалните мрежи върху психиката на младите хора. В рамките на дискусията участниците обсъдиха как социалните мрежи могат да създадат зависимост, да намалят концентрацията и да отдалечат младите хора от реалния свят. Юлия Петкова..

обновено на 10.05.24 в 11:30