С каквито и неземно възвишени неща да се занимаваме, като живи земни същества не можем без хляба наш насъщен, а не е зле към него да има и сиренце. Иначе казано, храната винаги ще е едно от най-важните за нас неща и една от най-трайните и универсални теми за разговор. Родени сме и живеем на благословено място с щедра и благодатна природа, а значи и трапезата ни е богата с роденото от нея и отгледаното от нас.
Също толкова богат е и езикът ни с думите, описващи продуктите, ястията, приготовлението им и начините им на поднасяне. Много от тях са просъществували от дълбока древност и въпреки новостите, влиянията и всемирното смесване на култури, пазят спецификата на нашата традицияи език.
Това са оценили група учени от Секцията по диалектология и лингвистична география на ИБЕ, започвайки преди няколко години амбициозното начинание да съставят Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия, тя вече е факт, книга "Езикът на българската кухня" – също факт, и Български диалектен кулинарен речник – най-мащабната част, който е в процес на подготовка.
Ръководителката на проекта, проф. Ана Кочева, проф. Славка Керемидчиева и гл. ас. Маргарита Котева, гостуват в предаването „За думите“ с интригуващ разказ за пътуванията си и срещите с гостоприемни домакини и пазители на духа и традициите на родните си места. С принос към проекта е и Ализа Халил, участвала в подготовката на материалите.
Чуйте записа и се присъединете към вкусното, живописно и богато на информация и знания пътуване по местата, в които звучи българска реч и се готвят традиционни гозби, а това надхвърля днешните ни държавни граници.
На 14 и 15 февруари в Софийския университет се проведе академична конференция под надслов "Творчество и иновации – измерения на бъдещето", организирана Националния университетски център за творчество и иновации. Мащабното събитие беше приветствано от представители на изпълнителната власт и академичното ръководство. Изключително богатата програма,..
Марко Видал е поет, но също така и преводач от български на испански език. Човек, който обича да пътува чрез езиците и културите. Издател на едно съвсем малко и ново издателство, посветено на превода и популяризирането на литературата на малките езици. А само една малка част от неговите литературни маршрути минават през Испания, България, Узбекистан...
152 години след обесването на националния герой Васил Левски говорим за личността и делото на Апостола по два познавателни вектора. Първият – историческата наука за тази забележителна фигура от нашите националноосвободителни усилия, а вторият – образът на Левски както в произведенията на класиците, така и в произведенията на нашите съвременници...
На 18 и 19 февруари с тържествени прояви България отбеляза 152 години от гибелта на най-светлата личност в историята на нашето национално възраждане и освобождение от петвековно потисничество и безправно съществуване в рамките на Османската империя. Васил Иванов Кунчев, Дякон Игнатий, Апостола, Левски – не просто обаятелен образ на герой, мъченически..
"Т ук, където се намираме сега, в Централен Анадол, са много почитани думите на персийския поет и философ Мевляна Джеляледдин Руми, който казва: "Ела, който и да си ти", разказва туристическият гид Гирай УУр Йозджаш. И той обяснява, че на територията на Република Турция днес съществуват седем региона, със седем различни климата, дори със седем..
Ненадейно напусна земния свят, докато другите празнуваха Свети Валентин, а той подготвяше поредното си “отечествено” турне. Беше го замислил с млади..
Видеопоредицата "Сградите разказват" е нова инициатива на Регионалния исторически музей - София. Археолозите Йордана Николова и Валентин Витанов, които..
Националният център за обществено здраве и анализи изнесе статистически данни, според които над 30% от децата между подрастващите са правили опит да..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg