Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Езиково-кулинарно пътешествие из българската етническа и езикова територия

Сватбарско жито, рецепта от село Гумощник
Снимка: kulinar.ibl.bas.bg

С каквито и неземно възвишени неща да се занимаваме, като живи земни същества не можем без хляба наш насъщен, а не е зле към него да има и сиренце. Иначе казано, храната винаги ще е едно от най-важните за нас неща и една от най-трайните и универсални теми за разговор. Родени сме и живеем на благословено място с щедра и благодатна природа, а значи и трапезата ни е богата с роденото от нея и отгледаното от нас.

Също толкова богат е и езикът ни с думите, описващи продуктите, ястията, приготовлението им и начините им на поднасяне. Много от тях са просъществували от дълбока древност  и въпреки новостите, влиянията и всемирното смесване на култури, пазят спецификата на нашата традицияи език.

Задушено и погача, рецепти от Годеч
Това са оценили група учени от Секцията по диалектология и лингвистична география на ИБЕ, започвайки преди няколко години амбициозното начинание да съставят Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия, тя вече е факт, книга "Езикът на българската кухня" – също факт, и Български диалектен кулинарен речник – най-мащабната част, който е в процес на подготовка.

Ръководителката на проекта, проф. Ана Кочева, проф. Славка Керемидчиева и гл. ас. Маргарита Котева, гостуват в предаването „За думите“ с интригуващ разказ за пътуванията си и срещите с гостоприемни домакини и пазители на духа и традициите на родните си места. С принос към проекта е и Ализа Халил, участвала в подготовката на материалите.

Mазани колаци, рецепта от Момчиловци
Чуйте записа и се присъединете към вкусното, живописно и богато на информация и знания пътуване по местата, в които звучи българска реч и се готвят традиционни гозби, а това надхвърля днешните ни държавни граници.


Снимки: kulinar.ibl.bas.bg
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се "отглеждат" иновации

На 14 и 15 февруари в Софийския университет се проведе академична конференция под надслов "Творчество и иновации – измерения на бъдещето", организирана Националния университетски център за творчество и иновации. Мащабното събитие беше приветствано от представители на изпълнителната власт и академичното ръководство. Изключително богатата програма,..

публикувано на 20.02.25 в 08:54

Пътешествията по света на един преводач

Марко Видал е поет, но също така и преводач от български на испански език. Човек, който обича да пътува чрез езиците и културите. Издател на едно съвсем малко и ново издателство, посветено на превода и популяризирането на литературата на малките езици. А само една малка част от неговите литературни маршрути минават през Испания, България, Узбекистан...

публикувано на 20.02.25 в 08:22
„Обесването на Васил Левски“, худ. Борис Ангелушев, 1942

Левски: история и национална митология

152 години след обесването на националния герой Васил Левски говорим за личността и делото на Апостола по два познавателни вектора. Първият – историческата наука за тази забележителна фигура от нашите националноосвободителни усилия, а вторият – образът на Левски както в произведенията на класиците, така и в произведенията на нашите съвременници...

публикувано на 19.02.25 в 17:57

Как се рецитират стихове за герои

На 18 и 19 февруари с тържествени прояви България отбеляза 152 години от гибелта на най-светлата личност в историята на нашето национално възраждане и освобождение от петвековно потисничество и безправно съществуване в рамките на Османската империя. Васил Иванов Кунчев, Дякон Игнатий, Апостола, Левски – не просто обаятелен образ на герой, мъченически..

публикувано на 19.02.25 в 16:31
Медресето Хатуние в Караман

Караман – истории от Анадола

"Т ук, където се намираме сега, в Централен Анадол, са много почитани думите на персийския поет и философ Мевляна Джеляледдин Руми, който казва: "Ела, който и да си ти", разказва туристическият гид Гирай УУр Йозджаш. И той обяснява, че на територията на Република Турция днес съществуват седем региона, със седем различни климата, дори със седем..

публикувано на 19.02.25 в 13:05