Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ралица Герасимова: Варна е българският Кан

| обновено на 27.09.23 в 11:02 | Интервю
Снимка: Валерия Василева

От догодина започва подготовката по кандидатурата на Варна за титлата "Европейска столица на културата" през 2032 година. Това каза по-рано новият заместник-кмет с ресор "Култура" в Община Варна, Ралица Герасимова.

С цел оценка на потенциала на града, ще бъде извършена проверка на културната сцена, включително броят на културните пространства, техните посещаемости, броят на седящите места и общата културна база. След този обзор Варна ще има ясна представа за възможностите си и ще определи необходимите стъпки за успешната кандидатура.

Пред Общината впечатлява огромен транспарант, на който пише: "Варна, най-старата цивилизация и най-старото златно съкровище в света". Този надпис явно отразява не само богатата история на Варна, но и националната идентичност на града като носител на българската култура и история.

В ефира на предаването Ралица Герасимова споделя, че съкровището на Варна е било изложено в над 50 музея по света, като активно се работи за повишаване на неговата популярност. Този факт подчертава важността на Варна като културен център, чиито богатства се радват на международно признание.

Зам.-кметът по култура в Община Варна изразява увереност, че градът трябва да се завърне на своето историческо място като културна столица на България. Варна, като голям български порт, винаги е била свързана с глобалните тенденции и влияния. Градът разполага с необходимата инфраструктура, квалифицирани кадри и обилие от исторически фактори, които могат да подкрепят възхода му към висините на културната сцена.

Герасимова отбелязва също, че Варна със сигурност може да се нарече "фестивалната столица на България", като подчертава наличието на над 57 фестивала в града, много от които са представителни за своите сектори. Това свидетелства за разнообразието и богатството на културната сцена на Варна и я прави подходящ кандидат за престижната титла "Европейска столица на културата" за 2032 година.

"Варна е българският Кан. Всяка държава си има един такъв град, в който се концентрират през лятото всички културни събития. Тя със сигурност е фестивалната столица на България", посочва още Герасимова. 

В заключение, кандидатурата на Варна за "Европейска столица на културата" през 2032 година представлява вълнуваща възможност за града да заблести на световната сцена и да сподели своето богатство и многообразие с европейската и световната публика.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10

Честит празник, студенти!

Българските студенти отбелязват своя празник. Този ден е символичен за всички, които се стремят към знание и образование. Историята на студентския празник се свързва с инициативата на проф. Иван Шишманов през 1897 г., когато той предложил да се установи специален ден за висшите училища в България. През 1902 г., след решение на Академическия..

обновено на 08.12.23 в 13:11
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Как да опазим собствеността си през празничните дни

Коледните и новогодишните празници наближават.  Как да опазим собствеността си – движимо и недвижимо имущество – през празничните дни? Невинаги премисляме, когато оставяме белези, например във Фейсбук, че сме далеч от дома си. Има ли сигурен начин за предпазване на имуществото? Тодор Тодоров – графолог и криминалист, консултант на предаването "Законът..

публикувано на 08.12.23 в 12:30
Снимката е илюстративна

Мелодичният хаус, техното и любовта

Музиката и любовта водят в България музикалния продуцент Фриц Силва Вагнер. След доста години на музикалната сцена, създавайки мелодичен хаус и техно,  той предава уменията си на жената, в която е влюбен – Стефани Гавраилова. В ефира на "Нашият ден" двамата споделят за магията да правиш мелодичен хаус и техно. "Никога не съм мислила, че ще..

публикувано на 08.12.23 в 11:45