Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години "За думите"

Весела Ляхова за голямото "случване"

От последните 30 години поне в 20 се случва голямо случване или, казано с други думи, глаголът "случвам (се)" преживяярки трансформации и доби огромна популярност, почти измествайки обичайните "правя, извършвам, организирам, създавам, преживявам" и т.н. Това правеше силно впечатление и на слушателите ни, които редовно се обаждаха и пишеха до предаването, за да изразят неодобрението и несъгласието си с тази мода. Тя впрочем не е отминала, но на хоризонта се появяват нови звезди, които я засенчват.

За справка: Глаголът "случвам се" и "случа се" означава: 1. "попадам, намирам се някъде случайно, непредвидено". Например "Точно като заваля, се случихме по средата на пътя". 2. "случвам се", "случа се" само в 3 л. – "става, бива, среща се независимо от нашата воля" – случи ми се, случи се нещо, в което аз нямам дял. Този глагол е непреходен. Съществува и глагол "случвам" – "намирам, сварвам, улучвам" и "успявам, сполучвам". Например "случих шефа в лош момент и отнесох скандала" или "случих на колеги".

Голямото случване се състои в това, че "случвам" иззе функциите на много други глаголи и си образува производни като "случване", "случващ". Това беше направило впечатление на писателката Весела Ляхова, която беше публикувала статия по темата. За слушателите на програма "Христо Ботев" тя сподели виждането си на 12 ноември 2013 г.

Чуйте в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свети, свети, свети… 40 мъченици

За съжаление, но е факт, че с годините виждаме не един и два случая на неправилни употреби и форми, които обаче по някакви причини влизат в масово обращение и стават част от нормата. Нещо такова наблюдавахме със странното и ненужно удвояване на прилагателното „свети“, когато се отнася за повече от един светец. Днес го виждаме изписано дори..

публикувано на 01.05.24 в 14:52
проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев: Който не обича майчиния си език, не може изобщо да вникне в красотата и на другите езици

Редовните ни слушатели навярно помнят нашата рубрика анкета "Моята любима дума" с два въпроса – "Коя е любимата ви дума" и "Как бихте продължили изречението "Българският език е...". За няколко сезона събрахме забележителна колекция от отговорите на много изявени в своята област, обичани и уважавани наши съвременници. Струва си да се връщаме към..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Проф. Иван Дуриданов за тракийските географски имена

Последните 30 години обогатиха речника ни с доста нужни заемки, ненужни чуждици, някои нови думи, още повече нови значения и словосъчетания. Някои от тях останаха в активна употреба, други отлетяха в небитието. Има обаче една категория думи, които ние, както и живелите по нашите земи, познаваме и употребяваме не от години, не от десетилетия,..

публикувано на 12.04.24 в 09:58

Радой Ралин: Всяка една българска дума сама по себе си представлява атом поезия

Съвсем в началото на 30-те години ефирен живот на предаването "За думите" се роди идеята веднъж месечно да каня специален гост на предаването – човек с доказани постижения в полето на словото, но и с оригинална мисъл и ярко присъствие в обществения живот. Първият, към когото отправих покана без никакво колебание, беше изключителният писател,..

публикувано на 04.04.24 в 10:19
Станислав Стратиев

Станислав Стратиев: Обществен дебат не може да има, когато няма общество… гражданско общество

В продължение на няколко сезона предаването "За думите" се излъчваше всеки работен ден от седмицата с различна тематика и събеседници и в много кратък формат, който обаче позволяваше да кажем и чуем твърде важни неща без излишни предисловия. Така беше и на 13 октомври 1997 г., когато гост на понеделнишката ни коментарна рубрика "В капана на..

публикувано на 01.04.24 в 16:05