Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три изложби, три дни: Арх. Станчо Веков с юбилейна инициатива

По повод Световния ден на архитектурата, 7 октомври, и във връзка със своята 75-годишнина, доц. д-р арх. Станчо Веков представя уникалната "Юбилейна изложба х 3". Тя включва три различни експозиции, всяка със своите специфични теми и художествени акценти, които ще бъдат показани в три галерии във Варна в три последователни дни. Изложбата е вдъхновена от премиерата на книгата "Пътуване на изток", разказваща за впечатленията на бъдещия прочут архитект Льо Корбюзие от пътешествието му през Балканите, включително България. В "Нашият ден“ Разговаряме с арх. Веков за тази впечатляваща инициатива.

Основната идея за изложбата се ражда на премиерата на книгата "Пътуване на изток", представена от археолога Валери Йотов през юли т.г. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна. Тази книга разказва за пътуванията на младия Шарл Едуар Жанере, бъдещия Льо Корбюзие, през 1911 година от Виена до Константинопол. "Той преминава през Унгария, Сърбия, Румъния и България".

Арх. Веков отбелязва, че Льо Корбюзие е бил изключително впечатлен от Търново и неговите къщи. "Той ги описва като "кацнали на ръбовете на острите скали". Льо Корбюзие прави серия от ценни рисунки и акварели на къщи и интериори, включително балкони, които той нарича "истинско произведение на изкуството".

"Тези наблюдения на емблематичния за развитието на съвременната архитектура творец ни дават основание отново да си припомним неоценимото богатство на българската традиционна дървена архитектура от средата на XVIII до края на XIX век", отбелязва арх. Веков.


В изложбата са включени и негови авторски рисунки, създадени в младежките му години, както и по време на различни пътувания в страната.

В разговора си с арх. Веков той също така подчерта значението на влиянието на Льо Корбюзие върху съвременната архитектура: "Льо Корбюзие е един от най-големите съвременни архитекти, който поставя началото на модернизма в архитектурата. Той е и голям художник и доказва това в пътеписите си."

Чуйте разговора в звуковия файл. 



По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Тодоров (вдясно) и Емил Янев

Порода: холивудобългарин

В епизод 557 "Трамвай по желание" среща своята публика със знаменития български и холивудски филмов режисьор, художник, аниматор и илюстратор Владимир Тодоров. Автобиографичната книга на Владимир Тодоров "Холимудобългарин" имаше своята софийска премиера само преди дни. Тръгваме към Владо по най-кратките  пътища към най-краткия  портрет. Преди да..

публикувано на 07.10.24 в 17:13

Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" с премиера и възстановена сцена

Драматичният театър "Стоян Бъчваров" във Варна посреща месец октомври с премиера на постановката "Както ви харесва" и откриване на сцена "Филиал". Румънският режисьор Габор Томпа избира Варна за първата си постановка в България. Комедията "Както ви харесва" от Уилям Шекспир, играна за пръв път през 1600 г. в театър "Глобус" в Лондон, е актуална..

публикувано на 07.10.24 в 15:42

Сборникът "На два гласа" – разкази за гравитацията на обичта

Проф. Иван Станков представя в "Артефир" новия си сборник разкази "На два гласа" . Писателят разказва за премиерата на книгата, която се състоя в НЧ "Възраждане – 1983", Пловдив.  Сборникът "На два гласа" отвежда читателя в различен свят, а червената нишка, свързваща разказите, са героите животни . Проф. Станков прави опит да наблюдава света..

обновено на 07.10.24 в 14:41
Крепостта Перистера

"Забравени легенди" в търсене на доброто

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" слушаме интервю с историка и журналист от Пазарджик Ваня Николова , чиято книга "Забравените легенди" предстои да бъде отпечатана . "Забравените легенди" обхващат места, природни явления, животни  и растения, впечатлили авторката със своята история и с посланието си.  Сред..

публикувано на 07.10.24 в 13:58
Екатерина Минкова и Георги Проданов

Метаморфозите на софийската "пазарна зона"

Тръгваме на разходка из историческите пластове на софийската "пазарна зона" – от някогашната улица Търговска, през ЦУМ и Халите, до джамията и днешния Женски пазар. Утре (8 октомври) от 18:30 ч. в галерия "Сердика" се открива експозицията "Изчезващият пазар като културен феномен" – една експозиция, разглеждаща трите века динамиката на..

публикувано на 07.10.24 в 13:03