Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Дамян Тенев и неговият „Тартюф“

Проблемите на човека и човешкото живеене винаги са били едни и същи, затова и класиката не губи актуалност, смята театралният режисьор Дамян Тенев. На 17 и 18 септември от 19 часа той ще постави на сцената на Благоевградския драматичен театър..

публикувано на 13.09.20 в 12:50

Тазгодишната носителка на БАЗА Мария Налбантова и проектът ѝ „Чиста работа“

Мария Налбантова е тазгодишната носителка на награда БАЗА за млади художници в сферата на съвременното изкуство. Проектът ѝ се нарича „Чиста работа“. Наградата БАЗА в България е основана по инициатива на Мария Василева и се ръководи от Института за..

публикувано на 11.09.20 в 14:40

ДаРима и нещо-правенето

ДаРима се е заела със сбъдване на човешкото в човека и превръщането на празновремието в нещо-правене. За това говори, за това пише, това превръща в киноразказ. Като читатели можете да разберете това от дебютната ѝ стихосбирка „Празновремие“. Като зрители..

публикувано на 02.09.20 в 09:15

Доц. Даниела Колева: Надявам се, че за бъдещите поколения паметта няма да бъде оръжие

Възможно ли е да се намери единство в обществото по някои основни въпроси, свързани с времето на комунизма? Този въпрос стои дълги години пред нас, но и до ден-днешен твърде много версии за миналото воюват непримиримо с други такива. Какви са механизмите на..

публикувано на 01.09.20 в 14:15

Фолклорният танц и неговото отражение в модерния свят

Българският фолклор отдавна е повод за полюсни мнения. Хорото например често се свързва с удобно настанилия се у нас псевдопатриотизъм. Това обаче не променя факта, че българският народен танц е изкуство като всяко друго. Той учи на дисциплина,..

публикувано на 30.07.20 в 14:35

Малкият сезон на „Сфумато“ 2020 от юни до септември

В условията на извънредна ситуация „Малък сезон“ 2020 ще отвори от юни до септември онлайн творческа работилница за създаване на нови драматургични творби и за защити на силни театрални идеи от автори и екипи. Проектът предвижда създаване на..

публикувано на 30.06.20 в 12:25

Разказваческите етюди на Мария Касимова-Моасе

Живеем в средище на истории със силна разказваческа традиция, където обаче няма оформен жанр за т.нар. „storytelling“. Затова ѝ Мария Касимова-Моасе определя своите комични фантасмагории като разказвачески етюди. Или „Свободно падащи истории“ –..

публикувано на 29.06.20 в 13:20

Литературните маршрути на София за втори път

Да помним София и нейната история, която не е задължително да издигаме на пиедестал. Да се обърнем към миналото, но и да гледаме напред с надежда. Да четем града и да откриваме литературата, която е навсякъде около нас. Към това призоваха в днешното..

публикувано на 24.06.20 в 16:16

Българската книга по света

Колко позната е българската книга по света? На този въпрос решават да си отговорят студентите второкурсници от специалност „Книгоиздаване“ на Факултета по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Така се ражда техният сборник „Българската книга по света“,..

публикувано на 23.06.20 в 09:00

Правата ни през погледа на изкуството

"Граждански будилник 2020" е конкурс за събуждащо изкуство, който търси авторски фотографии, илюстрации или текстове, разказващи за това, което ни се случва от началото на извънредното положение и съдържащи послания за значимостта на гражданските ни..

публикувано на 22.06.20 в 14:34