Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Централна баня

„Софийски терми“ – проект за Централна минерална баня в София

Eĸип „Coфийcĸи тepми“ пpeдлaгa ceвepнoтo и изтoчнoтo ĸpилo нa Цeнтpaлнaтa минepaлнa бaня дa ce тpaнcфopмиpaт в Цeнтъp зa тepмaлни вoди и гpaдcĸa ĸyлтypa. Koнцeпциятa cлeдвa тpaдициитe нa pимcĸи бaни, cъчeтaвaйĸи нa eднo мяcтo тepaпия и oбpaзoвaниe, cпopт,..

публикувано на 08.01.21 в 12:18

"Прехода" в спомените на Петър Динеков

„Записки от „Прехода“ представя личните свидетелства на академик Петър Динеков за бурните месеци на промяната. Изданието обхваща периода от 17 октомври 1989 до 17 октомври 1990, когато Динеков е на 80 години. Съставителка на изданието е литераторката..

публикувано на 07.01.21 в 15:40
Боряна Росса

Драг културата и историята на преобличането в България

Преобличането не е продукт на съвременната култура. Напротив, неговият път в изкуството тръгва още от древността. То е свързано с историята на театъра, ритуала, фолклора и дори с развитието на технологиите. Историята на преобличането в България също..

публикувано на 31.12.20 в 10:53

Андрей Слабаков за прецедента в ЕП и променената награда „LUX“

„Абсолютен прецедент е всички политически групи да се обединят в защита на културата. Това според мен е нечувано. Толкова сме единодушни, че наистина се изборихме и има пари. Ще бъдат подкрепени свободните професионалисти и общо взето това е една..

публикувано на 23.12.20 в 16:17

Ролята на българската детска литература за възпитанието

„Онова, което детската литература благородно може да прави, както е правила, е да хвърли светлина върху пътя на детето, за да може то да се научи да се движи и само да си избира посоката. Не е непременно важно то да стане комунист или буржоа, но..

публикувано на 22.12.20 в 13:44

За историята на Пловдив с хумор и айляк

„Пловдив. Пресечна точка на велики империи и магнит за амбициозните им владетели. Добави към това малко въображение и много айляк и получаваш „Пловдив Fantasy история“. Така създателите на това нестандартно издание посветено на историята на града, обобщават..

публикувано на 21.12.20 в 17:16

За Перник, неговите състави, раздутия щат и милионите

В началото на минала седмица кметът на гр. Перник Станислав Владимиров предизвика огромна изненада и суматоха със заявление, публикувано в сайта „За Перник“. В социалните мрежи не много активно, но доста агресивно, беше подхванат мотивът за общинските пари,..

публикувано на 21.12.20 в 14:35

Илюстрацията като място за преживяване

„През годините хартията се открои като мой предпочитан материал за работа, не може да се каже, че съзнателно съм я избрала, но ми   е страшно интересна все още – казва илюстраторката Капка Кънева. – Когато подредя цялата композиция, започва играта с..

публикувано на 16.12.20 в 15:15
Свилен Начев

Свилен Начев и фотографията, която запечатва духа на времето

„Уличните сцени на живота са не нещо статично, а нещо много динамично и човек винаги трябва да бъде отворен към света “ – този урок от стрийт фотографията предаде в ефира на „Време и половина“ фотографът Свилен Начев. Той за втори път е финалист на..

публикувано на 15.12.20 в 09:22

Дигиталното изкуство и новата нормалност

В 2020 огромна част от аналоговото изкуство мигрира в онлайн среда. Целият свят заживя дигитално. Каква беше обаче 2020 г. за дигиталното изкуство, какви предизвикателства стоят пред него, какъв е пътят му напред в мрежата и във физическия свят? И как..

публикувано на 11.12.20 в 16:27