Време и половина

Архив на предаването

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Катя Костова, „Арт театър“ и празникът на българщината

Дали наистина познаваме нашата култура? Какво правим, за да я опознаят и разберат по-добре децата на България? Представяме ли я достойно по света, за да събудим интереса на чужденците и те да искат да се докоснат до нея? Загнездени в съзнанието на Катя..

публикувано на 06.02.21 в 12:15

Кино „Влайкова“ – минало и бъдеще

След успешната кампания за набиране на средства, с която кино „Влайкова“ се сдоби с модерен прожекционен апарат, плановете на режисьора Олег Ковачев включват създаване на киноучилище за млади хора и привличане на публика с европейско кино. Олег Ковачев е..

публикувано на 05.02.21 в 16:11

Свободният артистичен съюз – опит за защита на артистите

В края на 2020 година беше създаден Свободен артистичен съюз , с цел да обедини всички изкуства и всички артисти – и тези на свободна практика, и тези на щат. Артисти, които са свободни по дух, но се занимават професионално с изкуство. „Най-важната..

публикувано на 02.02.21 в 16:00

Биографията на Владимир Димитров-Майстора за деца

Книга за деца, посветена на живота на големия български художник Владимир Димитров-Майстора, събира дарения, за да бъде издадена. Тя ще бъде първата от поредицата „Книга за любители“ на художничката Кристина Тужарова. От четири години тя води успешни..

публикувано на 28.01.21 в 09:15
Анастасия Лютова, Елена Телбис и Светлана Янчева (от ляво надясно)

Елена Телбис и честната актьорска игра

От месеци Елена Телбис чисти душевния „Боклук“ – този, който се е насъбрал в героините от едноименната ѝ дебютна пиеса, но и този, който доскоро е бил удобно скупчен в самата нея. Изчистването идва с времето. Представлението е сравнително ново,..

публикувано на 27.01.21 в 09:05

Филмовата общност иска да спре гледането на Закона за филмовата индустрия в НС

Филмовата общност в България настоява за спиране на процедурата по приемане на Закона за филмовата индустрия. В парламента е внесено становище от Асоциацията на филмовите продуценти, Обсерватория по икономика на културата, Асоциацията на българските..

публикувано на 21.01.21 в 16:55

Откритите градски пространства – нова сцена за култура

Всяко едно градско пространство би могло да се превърне в пространство за култура – това твърди част от екипа културолози, урбанисти, архитекти и артисти от Варна, които миналата година се обединиха в търсене на възможности за провеждане на културни събития..

публикувано на 20.01.21 в 18:31

Нова арфа за нашето училище – дарителска кампания на родителите и възпитаниците от НМУ „Любомир Пипков“

Жест на гражданска ангажираност и разбиране, че развитието на децата е споделена отговорност, води до създаването на дарителската кампания „Нова арфа за нашето училище“. Сдружение „Ранно пиле“ я организира още миналата година по инициатива на..

публикувано на 19.01.21 в 15:04
„Момиче с гергини“ от Владимир Димитров – Майстора

Българският национален костюм в картините-уроци по етнография

„Всяка жена прави сама своите носии, престилки, черги и прочее. И естествено, за да се хареса на хорото, тя трябва да се отличава от другата. И затова са толкова различни нашите носии, защото те не трябва да се повтарят. Всяка мома трябва да изглежда..

публикувано на 19.01.21 в 08:20

„5 минути София“ разказва за образованието в града

Нови „5 минути София“ разказват за образованието в града. Документалната поредица, която през последните близо десет години се утвърди като майстор на кратките форми, излиза с осми сезон, във фокуса на който са първото столично училище –..

публикувано на 09.01.21 в 14:29