Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Цветелина Йосифова: Страхът беше изместен от екзистенциална умора

Малко повече от година от началото на пандемията вече търсим отговори на въпросите през какви етапи преминахме дотук, с какви преживявания се сблъскахме, какви са надеждите ни и колко е важна връзката ни с реалността.  Цветелина Йосифова е психотерапевт,..

публикувано на 14.04.21 в 15:42
Луиджи Болонгаро (1877–1915), Пейзаж от Кестерич (1897)

Трима италиански художници в следосвобожденска България

Възстановяването на българската държава след Освобождението слага началото на собствен културен живот и европеизация на страната. В първите години в България пристигат много чужденци - специалисти в различни области – изкуство, култура, архитектура и др...

публикувано на 09.04.21 в 16:23

Киното като психоаналитично преживяване

Интересна и интригуваща книга на немския   психоаналитик и преподавател в Международния психоаналитичен университет в Берлин, проф. Андреас Хамбургер, беше представена на 1 април във виртуалното пространство пред заинтересованите български читатели. „..

публикувано на 08.04.21 в 08:45

Светлана Смолева и нейните "Приказки за слушане"

„Приказки за слушане“ е проект, който си поставя за цел да популяризира българското народно творчество за деца.  Прави го по достъпен и разбираем начин – с един разказвач, който се превъплъщава единствено и само чрез гласа си в много герои, в медия,..

публикувано на 07.04.21 в 09:05
Колесница и гробница на тракийски аристократ от I в. сл. Хр. – археологически комплекс „Източна могила“, село Караново

Ще бъде ли опазена Източната могила до с. Караново

Историята на Източната могила край новозагорското село Караново – един уникален археологически паметник е дълга, за съжаление, и много от вас я знаят, защото в предаванията за култура по програма „Христо Ботев“ се е говорило за нея нееднократно. А..

публикувано на 30.03.21 в 15:22

Комиксът – филм на хартия

1837 година, Швейцария. Рудолф Тьопфер създава най-старата книга с картинки в света, а с нея си печели и прозвището „създател на комиксите и графичните романи“. Златната година на това изкуство обаче настъпва сто години по-късно, през 1938-а, когато на..

публикувано на 29.03.21 в 11:45

Изкуство за удоволствие

В своя видеоканал „Art Unplugged“ художничката Боряна Корчева представя различни творци и артистични движения, разглежда темите за пазара и стойността на изкуството, разсъждава за това как го разбираме, с лекота навлиза в живота и работата на Вермеер или..

публикувано на 26.03.21 в 17:30
Неориентируема истори 1 и 2, 2021, Радостин Седевчев

Паметта на забравените неща

Миналото и паметта са темите, които вълнуват художника Радостин Седевчев. Той работи с оригинални стари документи, но не онези, които се съхраняват в архивите и библиотеките, а с „намерени“ материали – издирени и придобити по битаците – ученически..

публикувано на 25.03.21 в 13:58
Кадър от „Хоро между два бряга“

Екатерина Минкова и нейните „Очила с различен диоптър“

Повече от десет години Екатерина Минкова проявява любопитство към уникалните обреди във Видинско. Интерес, който я подтиква да намери начин да ги запечата в документален филм. Заедно с екипа ѝ – операторът Борислав Георгиев и звукооператорът Юлиан..

публикувано на 23.03.21 в 08:15
Спектакълът

Спектакълът „Are you alive“ и събуждането на село Руня

Тялото, което чува, усеща и предава енергия, е основният инструмент на спектакъла „Are you alive“. Той изследва човешката сетивност и задава вечните въпроси за начина ни живот и идеята за съществуването ни, заедно и поотделно. Негови автори са Светлозара..

публикувано на 20.03.21 в 15:05