Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Гипсовите орнаменти на бургаската гара са изработени от Вангел Потеров

Кой е създателят на орела на Безистена в Бургас

„Солунският майстор“ – така наричат бургазлии строителя Вангел Потеров, участвал в създаването на едни от най-емблематичните сгради в Бургас от 20-те години на ХХ  век, като Безистена на главната пешеходна улица в града, който завършва с орел,..

публикувано на 10.12.20 в 16:46

Приказки за вълшебства и кино с Мира Котева

Казват, че вълшебните приказки отразяват ритуала на порастването, при който малките герои преминават през различни изпитания, за да влязат в света на възрастните и да придобият определени знания и умения. Пример за това е българската народна приказка..

публикувано на 09.12.20 в 11:48

Огледален свят

„Огледален свят“ е името на есето, с което 16-годишната Божидара Бойчева от Гоце Делчев спечели конкурса на тема „Дискриминацията не ти отива“, в който се включиха 130 деца и младежи. Конкурсът беше част от тазгодишното издание на младежкия форум..

публикувано на 07.12.20 в 16:20

Кой ще спаси уникален археологически паметник

„Това е най-ранната и най-богатата гробница в Римската империя!“ – Възклицанието е на проф. Маркус Шолц от римо-германския институт в Майнц, а този толкова ценен археологически паметник се намира в България.  Става дума за Източната могила край с...

публикувано на 03.12.20 в 16:09

Законодателната власт гласува празен чек за киноиндустрията

На първо четене вчера Комисията по култура и медии разгледа законопроекта за изменение и допълнение в Закона за филмовата индустрия. Той е изготвен от Министерството на културата и е внесен в Министерски съвет без достатъчно изчерпателното обществено..

публикувано на 03.12.20 в 13:35

Пет минути с Петър Увалиев

Петър Увалиев (1915-1998), известен още като Pierre Rouve, е един от влиятелните европейски емигранти интелектуалци от български произход през втората половина на ХХ век. Дипломат, театрален режисьор, филмов творец, литературен, театрален и..

публикувано на 25.11.20 в 16:39

Демокрацията функционира трудно без компромис

„Измамната лекота на демокрацията" е името на новата книга на професор Ивайло Знеполски. По думите му тя е опит през историята на изминалите 30 години свободен живот и демокрация да се стигне до днешните ни проблеми. „Ние доста неподготвени влизаме в..

публикувано на 25.11.20 в 16:31

„Адаптация“ – фестивал за театрално изкуство и пърфоманс

Нов фестивал показва как алтернативни пространства могат да се адаптират към магията на сценичните изкуства. Първото издание на битуковия фестивал за театрално изкуство и пърформанс „Адаптация“ включва само четири представления, които имат..

публикувано на 25.11.20 в 13:25

В света на съвременното изкуство се подкрепя посредствеността

Д-р Галентин Гатев е дерматовенеролог, колекционер и известен автор. Последната му изложба „Това съм” може да се разгледа в Националната   галерия „Квадрат  500”. Изложбата „Това съм“ е специално подготвена за "Квадрат 500" като своеобразно..

публикувано на 23.11.20 в 15:46

Първият International Portrait Film Festival ни показва същността на портретния филм

Вече четвърти ден София е домакин на първото издание на Международния фестивал на портретния филм. Негов основател е Ана-Мария Сотирова. Тя и екипът са си поставили за цел да потопят зрителите в дълбочината на контурите. Именно това можем да..

публикувано на 18.11.20 в 16:19