Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

„Изкуство и наука“ – новият сайт за култура

„Арменско кафене“ е една от рубриките в новия сайт за култура „Изкуство и наука“, кръстена на кафенето, което се е намирало до Централна баня в София и е събирало признати и непризнати литератори. Сайтът отдава заслуженото на литературната история и на..

публикувано на 19.03.21 в 16:49
Маргарита Младенова

Проф. Младенова: Културата трябва да поеме ролята на смислова и духовна алтернатива

Какви са последиците върху изкуствата и техните създатели и почитатели на “новата нормалност“, в която се наложи да живеем. Какво става в игралните салони, изложбените зали и културните средища и как понасят наложените ограничения...

публикувано на 15.03.21 в 15:13
Екипът на филма „Момичета“, който получи четири награди „Гоя“

Наградите „Гоя“ и испанската вълна в киното

„Момичета“ на режисьорката Пилар Паломеро беше отличен като най-добрия филм на 35-ото издание на испанските филмови награди „Гоя“. Драмата, която с историята си рисува един поколенчески портрет и беше номинирана в 11 категории, спечели отличията и за..

публикувано на 11.03.21 в 14:21

„Великолепната женска седморка“ – шест филма на жени режисьорки

По случай Международния ден на жената 8-и март сдружение „Маргиналия“ и Българската общност за либерална демокрация представят шест утвърдени български режисьорки и една продуцентка в традиционно оценяваното като „мъжко” изкуство на киното. В рамките на..

публикувано на 08.03.21 в 17:46

„Владетелите на България“ – панорама на родната история

Ново българско издание предлага над 150 оригинални илюстрации, около 50 карти, познати и неизвестни места и съкровища, които проследяват хронологично живота на българските владетели. Енциклопедията „Владетелите на България“ излезе в навечерието на 3..

публикувано на 02.03.21 в 16:50

Estorium – първият дигитален атропологичен архив

Estorium e първият дигитален антропологичен архив, който си поставя за цел да съхрани живия образ и духовния отпечатък на милиони хора. Заснети в естествената им среда, героите на архива са представени чрез документални портрети и автентични истории,..

публикувано на 02.03.21 в 09:05

Банатските българи събират съдби и истории между България и Аржентина

Село Бърдарски геран в Северозападна България, заселено с банатски българи. В началото на 20 век част от тях се изселват в Аржентина в търсенето на по-добър живот. Такъв е случаят и на шестте сестри Радкови. Едната от тях – Роза, заминава със съпруга си..

публикувано на 26.02.21 в 10:40
Огнян Видев

Виртуозната китара на Огнян Видев

Когато животът ти е джаз – не ти се говори за нищо друго. Такъв е случаят с Огнян Видев – един от най-известните наши джаз китаристи, който скоро отбеляза своя 75-годишен юбилей.  Свири повече от 50 години като професионален музикант, обикаля света,..

публикувано на 25.02.21 в 12:11
Евелин Костова

Британските критици отличиха ролята на Евелин Костова във филм за трафик на хора

„ Трафикът на хора е робството на XXI век “, смята Евелин Костова, която получи поредното признание за ролята си на Петя от късометражната американска драма „Принуда“. Филмът разказва за младо момиче, което заминава за Америка, преследвайки мечтите си,..

публикувано на 20.02.21 в 08:05

Брак(уване), любов и други катастрофи

Любовта към самия себе си, без която всяка друга би била (почти) невъзможна – за тази любов разказва Слава Дойчева във филма си „Брак“. Късометражната драматична история, която разглежда в детайли мига на споделеност между две момичета, имащ потенциала..

публикувано на 16.02.21 в 09:23