Слушайте!

Развитието на българската общност в Косово - акцент при визитата на Румен Радев в Прищина

На 22 и 23 декември държавният глава Румен Радев e на официално посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу. Във фокуса на посещението са развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в..

публикувано на 22.12.23 в 06:15

По часовниковата стрелка на българската балканска политика през 2023 г.

Радио България покани преподавателя в Софийския университет проф. Здравко Попов да коментира отношенията на България със съседните балкански страни през 2023 г. Проф. Попов е дипломата от кариерата, един от създателите и първи директор на..

публикувано на 21.12.23 в 15:40

Президентът ще сезира съда за "експеримента" с Конституцията

Президентът Румен Радев заяви на брифинг, че ще сезира Конституционния съд заради промените в Конституцията, които по-рано днес бяха окончателно приети от парламента. "За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава..

публикувано на 20.12.23 в 16:30

Българи с двойно гражданство ще могат да бъдат министри и депутати

С промяна в Конституцията депутатите ограничиха правомощията на президента при избор на състава на служебно правителство. Президентът вече ще трябва да избира премиер от списък от хора, като след критики от този списък беше изключен председателят на..

публикувано на 19.12.23 в 16:01
Христо Иванов

Опозицията не може да предложи алтернатива на сегашното управление

“Това правителство е единственото, което в момента мога да си представя, то показа, че води до резултати”, коментира пред БНР съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. По думите му, опозицията не може да предложи негова алтернатива...

публикувано на 17.12.23 в 16:05
Заседание на Комисията по конституционни въпроси

Конституционната комисия гласува кой може да става служебен премиер

Президентът да има правото да назначава служебен министър-председател, избирайки между председателя на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, управителя или подуправителя на Българска народна банка, председателя или..

публикувано на 17.12.23 в 13:44

Избираме депутати с двойно гражданство след промените в Конституцията

С промени в Конституцията за народни представители ще могат да бъдат избирани българи, които имат и друго гражданство и през последните 18 месеца са живели в страната, реши на извънредно заседание, продължило повече от шест часа, Комисията по..

публикувано на 17.12.23 в 09:04
Бойко Борисов

Висша степен на компромис в името на важни цели крепи правителството

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече настоящото управление “висша степен на компромис в името на важни цели”. На Националната зимна академия на жени ГЕРБ в Казанлък той подчерта, че напредъкът по Шенген е можел да бъде постигнат само когато..

публикувано на 16.12.23 в 17:05

БСП осведоми посланиците от ЕС за антидемократични практики

В писмо до посланиците на страните от Европейския съюз БСП изразява несъгласието си от развитието на политическите процеси у нас и “отдалечаването на страната от базисните изисквания за функционирането на една съвременна европейска демокрация”, съобщи..

публикувано на 16.12.23 в 10:40

Нидерландия най-после ни даде зелена светлина за Шенген

“България отговаря на поставените условия за присъединяване към Шенген и следователно можем да се съгласим с решение, което води до пълноправното й членство.” Това е записано в позиция на нидерланското правителство, предаде кореспондентът на БНР в..

публикувано на 16.12.23 в 09:09