Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортна панорама

\r\n 
Снимка: БТА

България приключи с мечтите за участие на Световното първенство по футбол догодина в ЮАР след унизителна загуба с 1:4 от Кипър.
За съжаление тези дни метеоролозите и футболните наблюдатели са единодушни – лятото свърши, чакат ни тежки студени дни. И ако за времето това е повече от нормално, все пак вече е октомври, но след 5-6 месеца гарантирано ни очакват нови топли дни, то кризата в българския футбол изглежда много по-сериозна. Да се правят прогнози, кога ще се излезе от нея, е може би по-трудно от това да бъде предположен дори краят на световната икономическа криза. Някои ще кажат, че от една загуба, пък била тя тежка, и от непретенциозен съперник, какъвто безспорно е тимът на Кипър, не е нужно да се правят трагедии. Но по този въпрос може доста да се поспори, защото в събота в Ларнака се видя, че младите футболисти, на които бе даден шанс за изява, са на светлинни години от идеята за класен европейски футбол. Като прибавим към това и изстраданото равенство на младежкия ни национален отбор срещу сформирания съвсем наскоро тим на Черна гора картината на бъдещето на българския футбол става още по-мрачна. Налице са и други тревожни симптоми. В мачовете си срещу представители на България в европейските клубни турнири отбори от Англия, Испания, Италия и т.н. предпочитат да обиграват резервните си футболисти, без да се страхуват, че могат да загубят. А представители на страни с доста символични или отдавна позагубени традиции във футбола, като Беларус и Унгария, например, си вдигат самочувствието след победи над български тимове.
Иначе мачът на “надеждата” завърши 4:1 за Кипър. Точни за домакините бяха Хараламбидес в 11-та и 21-та минута, Константину в 58-та и Алоефтис в 78-та минута. Почетният гол за България отбеляза Бербатов в самия край на първото полувреме.

В състава на руския “Спартак” (Видное) гросмайстор Антоанета Стефанова спечели два златни медала от Европейската клубна купа по шах в Охрид. Освен титлата с клубния си отбор, българката постигна и най-добър резултат в индивидуалната категория на втора дъска. Така Антоанета Стефанова добави ново отличие към богатата си колекция, в която си струва да отбележим Световната й титла за девойки до 10 години, Европейските титли по ускорен шахмат за девойки до 14 години и при жените и най-вече Световната шахматна корона, спечелена от нея през 2004 година.

Българският отбор спечели второ място в турнира за Купата на нациите по супермото на мотополигона “Долна Митрополия” край Плевен, Северна България. След първите два манша борбата за първото място се водеше между отборите на Италия и България. В третия манш обаче италианците отпаднаха, а Ангел Караньотов в клас S1, успя да продължи след неприятен инцидент, на завърши едва 12-ти. Така само две точки разделиха българските мотоциклетисти от победата, която малко изненадващо спечели тимът на Германия. Класирането в Долна Митрополия обаче е нова крачка напред за нашия тим след бронзовите медали през миналата година. По достойнство трябва да отбележим и първата индивидуална победа на българин в Купата на нациите. Вторият манш в клас S2 бе спечелен от Александър Георгиев.

Още в първия ден на седмите Световни игри за ветерани в Сидни българите спечелиха три медала – златен и два сребърни. Първото отличие дойде от плувния спорт, където най-младият ни участник Димитър Виденов зае второ място на 800 м свободен стил във възрастовата група 30-34 г. Той бе изпреварен само от тройния олимпийски шампион от Атланта `96 Даниел Ковалски. В бягането на 2000 м с препятствия при жените във възрастовата група от 50 до 55 години златен медал грабна Йовка Няголова. В същата дисциплина, но в по-младата възрастова група (40-45), сребърен медал за нашата страна спечели Красимира Чехова.

По публикацията работи: Вилхелм Балтаджиян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15