Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянските езера лекуват и подмладяват

Снимка: biodiversity.bg
В нежните пазви на Буковата планина в Средните Родопи в близост до прочутия планински курорт Пампорово се намират едни от най-красивите ни планински езера – Смолянските. Разпилени по левия склон на долината на река Черна под Орфеевите скали и в подножието на връх Снежанка те са в непосредствена близост до град Смолян. Някога тези живителни планински богатства били двадесетина. Постепенно, дали заради човешка небрежност или природни аномалии, от тях остават едва седем естествени езера, а едно е превърнато в микроязовир. От време на време, при пълноводие през пролетта, някои от пресъхналите езера отново се изпълват, но само за кратко, за да потънат в блата и мочурища. Мистични и живописни като Родопа планина, в която се раждат, те съживяват с водите си и най-изтощения човешки организъм и неутрализират вредната радиация.

След аварията в Чернобил край езерата, които още от древността се славели с лековитите си свойства, бил направен експеримент с уранова руда, натоварена на камион. Преди навлизането на опасния товар в района на езерата радиацията около него била силно завишена. Когато камионът запъплил в лековитата смолянска местност, лъченето изведнъж изчезнало. Ето какво обяснение дава радиестезистът Иван Тодоров, който години наред изследва свойствата и качествата на водата.

Радиоактивните руди и елементи имат период на полуразпад – казва той. – Това, че в един момент лъчението е силно, а в друг – слабо, е обяснимо поради естеството на разпада на тези вещества и радиацията, която се отделя в момента. Възможно е да е свързано и с езерата. Водата в природата, а именно такъв е и комплексът на езерата при Смолян, има свойството да променя средата и електромагнитните излъчвания, както и насищането на въздуха с определен тип йони. В една среда, която е наситена с отрицателни йони, благоприятни за човека, и която асимилира тежките лъчения, това е възможно да се случи. Има наблюдавани и правени такива опити, и то в сериозни научни институти като този за космически изследвания в Грац, Академията за естествени науки в Москва. При експериментите взаимодействието на чисти води в природата със замърсени показва как чистата природна вода е в състояние да очисти заразената. Това е потвърдено научно и няма нищо странно в района на езерата да се е случило поглъщане на еманацията на радиоактивния материал, който е бил превозван. Напълно естествено е водата да се самоочиства. Преминавайки през различни агрегатни състояния и вихрови потоци, когато естествено се движи в природата, водата постоянно мени своята структура. Тя се освобождава от натрупана информация и различни вещества в нея. 

Тревистото езеро

Според физика Георги Казалиев, изследвал района по време на експеримента с урановата руда, край Смолянските езера преобладават т. нар. планински бризи – ветрове, които преструктурират елекроатмосферата. Тогава ученият установява, че най-благоприятно за човека е състоянието на атмосферата при наличието на 600 до 6000 отрицателни йони на куб. см. Този брой се мени в различните часове на деня, като отрицателните частици са най-много сутрин и вечер.

Ако говорим за самите Смолянски езера, те са разположени в един уникален кът на нашата природа, под връх Снежанка, в естествени падини и скални местности – продължава Иван Тодоров. – Бедата е, че тези езера лека-полека си отиват от нас. Микроклиматът в тази местност е уникален. Там височините са от 1200 до 1600 метра над морето, които са много благоприятни за човека. На 1200 метра се намира т. нар. линия на снеговете. Това са региони, в които водата преминава през четирите си агрегатни състояния и се самоочиства по естествен път. Разбира се, прекрасната природа и съчетанието между иглолистни и широколистни гори в района са важна предпоставка. Нека не забравяме, че България все още има най-солидните естествени насаждения от бук. А известно е, че в буковите гори са изворите и вода там се ражда непрекъснато. За беда все по-често виждам в складовете за огрев буков материал. Изсичането на буковите гори ще ни лиши от едно изключително богатство във време, когато водата изчезва. През последните няколко години България е много ухажвана от страна на Русия, САЩ, Израел именно за водите, които имаме. Те са с прекрасни питейни качества и позволяват дълготрайна употреба, носят живот в себе си. Не бива да загубим това богатство от безразсъдно изсичане на буковите гори. Неслучайно в района на Смолянските езера се намират прекрасни вековни букове, носещи митични наименования като „Трон на Евридика”, „Лирата на Орфей”. Там се намира и едно от най-старите букови дървета в България, от типа бук майка, с диаметър над четири метра и половина. Удивителното при тези дървета-майки е, че когато се появи едно, лека полека израства цяла гора около него. Навсякъде, където има такива дървета, те се считат за свещени и неслучайно този комплекс е именно в буковия дял на Родопа планина.

Тайнствена и прохладна, родопската Букова планина обгръща всеки посетител с лечебния си въздух. Затова Смолянските езера не спират да привличат зажаднелите за дива природа и кристални извори души.

Интересен феномен е, че именно около живите източници на вода – реки, потоци, край морето, но най-вече край планинските езера, има излъчване на един много интересен микролептонен газ – обяснява магнетичната сила на езерата Иван Тодоров. – Това са микрочастици, различни от йоните, които притежават много голям енергиен заряд. Казват, че именно това е душевната храна на човека – частиците, които позволяват на душата да се изпълни, да се възроди от много тежки състояния. Затова, когато човек се озове в такива райони, той се чувства като прероден, облагороден. Успява да отсее суетата, да се освободи от страхове, умора, стрес и всичко, което трупа в големия град. Напълно допускам, че е възможно и такова радиационно очистване в района на Смолянски езера. Това е място, където човек се чувства много добре. Самият факт, че щурмът на човека към езерата е все по-настъпателен, е показателен сам по себе си. Там се строи доста активно и много хора искат да са близо до водата. Друг е въпросът да не загубим баланса, опитвайки се да си присвоим природа за нас и да лишим другите от възможността да общуват с нея. Уви, много зареждащи и лековити кътчета в България се оказаха окупирани, оградени и не може да се припари до тях. Безразсъдно е да ги разпродаваме като частна собственост. Това е въпрос на държавна политика, защото националните природни ценности трябва да бъдат достъпни за всички, а не за отделни личности. Това е един от пътищата, по които трябва да вървим, ако искаме да ни има и нас като хора на тази земя, която е наша родина.
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57