Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биосферният резерват „Червената стена” – раят на орхидеите

Снимка: Архив

Биосферният резерват „Червената стена” се намира в сърцето на Родопите, над забележителния Бачковски манастир, край Асеновград. Специално обозначена пътека тръгва от манастира и навлиза в девствените селения на Централните Родопи, сред зелени планински масиви, просечени от няколко реки. Всички те образуват живописни дефилета и водопади. Най-труднодостъпната част на резервата е руслото на р. Сушица, оградено от стръмни скалисти склонове, които на места достигат височина от 800 м. Реката се вие през средата на резервата и образува потаен и дивен каньон. Районът е и сред най-богатите на пещери в България. На река Сливов дол пък се намира най-високият водопад в Родопите, наречен Сливодолско падало (50 м). По поречието на тази река могат да видят още множество каскади и малки водопади. Рядкото очарование на района се допълва от близостта на разположените едно срещу друго тракийските светилища Белинташ и Караджов камък.

Пурпурен салеп

„Червената стена” е най-големият от четирите биосферни резервата в Родопите. Тази година се навърши половин век от неговото обявяване за такъв през 1962 година. През 1977 г. ЮНЕСКО оценява изключителното значение на съхраненото там богатство от растителни и животински видове, както и на живописните скални феномени в резервата. И го включва в своята програма „Човекът и биосферата”. Резерватът носи името на най-високата отвесна скала в Родопите. Насочена на северозапад, привечер тя пламва в червено под лъчите на залязващото слънце.

„Червената стена” е типичен ботанически резерват, заяви за Радио България Мария Михайлова, експерт по биоразнообразие в РИОСВ-Пловдив. В него са установени 645 вида висши растения, което прави към 18% от числеността на флората на България. По биоразнообразие „Червената стена” е на първо място сред изследваните досега резервати от този тип в България. От срещащите се в резервата растителни видове 38 са включени в Червената книга на България, а от тях 21 вида са ендемити за Балканския полуостров.

Орхидея „Венерината пантофка”

Само в резерват „Червената стена” може да се види най-красивата българска орхидея „Венерината пантофка”. Това е орхидеята с най-едър цвят, изключително красива, обагрена в жълто и тъмночервено. Резерватът е най-южното находище на този вид в Европа. То е доста скрито, намира се в една от вековните букови гори. Но в „Червената стена” могат да се наблюдават още много други орхидеи. От срещащите се близо 50 вида в Родопите, тук са открити находища на 27 различни вида орхидеи.

Затова резерватът се слави като раят на орхидеите у нас. Но не си представяйте пищните орхидеи от Тропиците. Нашите, европейските орхидеи, са много по-дребен и дискретен вид, но са не по-малко очарователни. В резервата могат да се видят и други редки ендемити като родопско лале, родопска   съсенка, родопски лен, персийска морина, маслиновидно вълче лико, тис.

Родопски силивряк

А също и едно много любопитно реликтно растение – родопския силивряк /Haberlea rhodopensis/.

Този реликтен вид произхожда от времето на терциера, период, който се характеризира с топъл и влажен климат, разказва г-жа Михайлова. – След това при квартернерните заледявания ареалът на вида се е разпокъсал и стеснил. Сега обитава места с влажен и топъл климат. Много интересно е свойството на силивряка да изпада в анабиоза, което ще рече, че при неблагоприятни климатични условия той свежда до минимум жизнените си функции, замира. Но след това, поставен при благоприятни условия, той отново възстановява жезнеността си. Той също е много типичен вид за резервата “Червената стена”.

В долните части на резервата растат основно нискостеблени гори от дъб, габър, мъждрян, полски клен. По-нагоре горите са предимно от обикновен бук, трепетлика, воден габър и др. А във високите части на „Червената стена” склоновете са покрити с вечнозелени гори от ела и бял бор. Горите в резервата са подслон за богат и разнообразен животински свят. Реките са пълни с планинска пъстърва, а някои то тях като Сушица например са с добре запазена популация на видрата. В района се срещат мечки, вълци, елени, диви кози.

Тук е истински рай за дневни и нощни грабливи птици. Тук се срещат 63 вида птици, от които 17 вида са включени в „Червената книга на България”, пояснява Мария Михайлова. – Интерес представляват дневните грабливи птици – обикновена ветрушка, малък орел, кръстат орел, скален орел, обикновен и белоопашат мишелов, осояд. Изключително разнообразни птици има тук и извън грабливите. Влечугите са представени предимно от стенния гущер, зеления гущер, голямата крастава жаба. Тук се срещат и някои видове, характерни за Средиземноморието, като гръцката дългокрака жаба, македонският гущер и др.

Двурога пчелица

Резерватът е с възможно най-строг режим на опазване. Посещенията в него стават само по пет туристически пътеки, излизането от които е забранено. От тази година РИОСВ-Пловдив започна изпълнението на проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда”, за опазване и устойчиво управление на резерват „Червената стена” и поддържане на още един резерват – „Изгорялото гюне”. Проектът е на стойност над 780 хил. лв. и предвижда разработване на план за управление на резервата, възстановяване и подобряване на туристическата инфраструктура и повишаване на обществената ангажираност за опазването и популяризирането на защитената територия. В рамките на проекта ще бъде направена нова инвентаризация на биологичното разнообразие, която да открои промените, настъпили за половинвековното му съществуване.

Снимките са предоставени от РИОСВ-Пловдив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24