Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старопрестолният град подобрява туристическия си имидж с европейски пари

Старата българска столица посреща средно около 400-500 хиляди туристи годишно.
Снимка: Венета Николова
Един от най-красивите градове в България грейна подновен на прага на новия туристически сезон. Със средства от европейските фондове старопрестолният Велико Търново се сдоби с нови атракции, както и с „прясно” ремонтирани църкви и мост над р. Янтра. По този начин от местната администрация се надяват да привлекат още повече гости, както и да подобрят имиджа на града като достоен кандидат за европейска столица на културата през 2019 г.

Старата българска столица посреща туристите с многобройните си църкви, музеи, възрожденски къщи и добре запазени останки от Средновековието. Градът, преживял своя „звезден миг” в периода 1185-1393 г., когато е бил главен икономически, културен и духовен център на Втората българска държава, и до днес е съхранил своята царствена осанка. Нищо чудно, че Търново е най-посещаваният български град, а местните хора възприемат себе си като потомци на някогашната аристокрация.

© Снимка: Венета Николова

Реставрираната църква „Св. св. Петър и Павел”.
В средните векове царският дворец заедно с прилежащите административни сгради се издигал на историческия хълм Царевец, заобиколен от масивни крепостни стени и наблюдателни кули. В наши дни хълмът, увенчан с патриаршеската катедрала „Св. Възнесение Господне”, се е превърнал в символ на българската държавност, както и в туристическа емблема на града. Годишно тук се отбиват средно 400-500 хиляди гости от страната и от чужбина. Местната администрация обаче има амбицията да привлече още повече туристи чрез проектa си за подобряване на инфраструктурата и реновиране на някои от най-емблематичните забележителности. Стойността на проекта, финансиран с евросредства, е 6,2 млн. лв.

© Снимка: Венета Николова

Историческият хълм „Царевец”, озарен от грандиозното шоу „Звук и светлина”.
Проектът предвижда цялостно обновяване на площада пред хълма Царевец, откъдето е и входът към историческата светиня. Впрочем туристите вече се наслаждават на разположената в подножието му наскоро ремонтирана с европари църква „Св. св. Петър и Павел” от XIII век с много ценни стенописи. Предполага се, че е била използвана като патриаршеска катедрала в продължение на няколко години, непосредствено след превземането на Търново от османците през 1393 година. С помощта на общинския проект в „нова премяна” грейна и Владишкият мост от средата на XVII век. Той свързва двата бряга на Янтра, която се вие в подножието на историческите хълмове Царевец и Трапезица. Местната екскурзоводка Наталия Найденова разказва:

© Снимка: Венета Николова

Църквата „Св. св. Петър и Павел” от XIII век съдържа ценни стенописи.
Трапезица е била втора по значение крепост след Царевец, която пък е била главна царска крепост. На Трапезица са живели болярите и висшите духовници. При разкопките са открити основите на 17 болярски църкви. Част от крепостната стена, където е бил главният вход на Трапезица, е възстановена. През май крепостта предстои да бъде отворена за туристи, по подобие на Царевец.

© Снимка: Венета Николова

Гледка от наскоро ремонтирания Владишки мост.
Сред новите атракции на Велико Търново, реализирани с помощта на общинския проект, е и мултимедийният Посетителски център. Става дума за уникален музей на скулптури от гипс и силикон, пресъздаващ живота и бита в Търновград през Средновековието. Редом до изящно изработените фигури в реален размер на занаятчии и емблематични владетели от Второто българско царство, са изправени и „живите скулптури” на виночерпци, калиграфи и пр. Музеят е на два етажа, а на третия е обособена просторна тераса, до която ще се стига със специален асансьор. От нея се разкрива неповторима гледка към хълма Царевец. Така туристите могат да наблюдават грандиозният аудиовизуален спектакъл „Звук и светлина”, който от 27 години оживява средновековната крепост.

© Снимка: Венета Николова

Част от хълма Трапезица, където се издигала втората по значение крепост след Царевец.
Една от идеите е да се „вържат” двете атракции – аудиовизуалната програма „Звук и светлина” с Посетителския център – обяснява разпалено Цветомир Бояджиев, управител на общинската агенция по туризъм „Царевград –Търнов”. – Така хората, които са се запознали с нашите скулптури, ще могат да получат още една впечатляваща, наситена с емоции представа за превратната история на града чрез спектакъла „Звук и светлина”. И още една атракция е предвидена в нашия проект – това е туристическо влакче, което в близките месеци предстои да заработи за радост на малки и големи. То ще се движи в рамките на определен туристическия маршрут, който започва от площада пред крепостта Царевец и включва някои от най-интересните забележителности на града.

© Снимка: Венета Николова

Въстановка в музея на скулптурите, пресъздаваща коронясването на цар Калоян от Кардинал Лъв – пратеник на папа Инокентий ІІІ през 1204 г.
Сред чуждестранните туристи във Велико Търново най-многобройни са гостите от САЩ, които пристигат на еднодневни посещения по линия на популярните круизи по Дунава. Градът посреща и много руски и западноевропейски гости, които остават очаровани от старопрестолния град, белязан от вековното си минало и ярко настояще. 
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15