Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Черноморския регион налага промени в българските въоръжени сили

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази седмица президентът Росен Плевнелиев разкри, че напоследък на изтребителите МиГ-29 на българските военновъздушни сили се е налагало твърде често да излитат за прихващане на полетите на руски транспортни и разузнавателни самолети над Черно море. Президентът изрази подозрение, че Русия умишлено провокира извънредни полети на бойната авиация на България, за да намали и без това малко оставащият летателен ресурс на нейните изтребители МиГ-29. Военният министър Ангел Найденов уточни, че руски машини не са навлизали в българското въздушно пространство, но са предизвиквали реакции на Центъра за въздушен суверенитет на НАТО, който всъщност дава разпореждания за действие на българските ВВС. И президентът, и министърът изразиха становище, че трябва да се сложи край на зависимостта на българските военновъздушните сили от руската корпорация РСК МиГ, която единствена осигурява летателния ресурс, поддръжката и резервните части на изтребителите им. По време на служебното правителство на Марин Райков, назначено от президента Плевнелиев, Министерството на отбраната смяташе, че България трябва да се сложи край и на зависимостта от Русия в поддръжката на системите за противовъздушна отбрана. Последните изявленията на Плевнелиев и Найденов в значителна степен предрешават дилемата дали България ще купува други изтребители или ще модернизира наличните руски. Външният министър Кристиан Вигенин също смята, че с преосмислянето на отношенията НАТО – Русия, станало пак тази седмица, като че ли аргументите вече са в много голяма степен за придобиването на нов изтребител и прекратяване на зависимостта от прякото военно-техническо сътрудничество с Русия или нейната добра воля. Решение по въпроса правителството трябва да вземе в средата на тази година и по-вероятно е да се пристъпи към закупуване на машини от западни производители. Опциите са няколко – американски изтребители F16 или самолети, които са европейско производство, нови или употребявани. Очевидно решаващ фактор при избора ще е стойността на сделката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17