Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еко щрихи – Зелени празници

БНР Новини
Снимка: БНР

Световният ден на Земята и настъпващото хубаво време отключиха серия от „зелени” празници и инициативи, свързани с опазването на околната среда. Участниците в проведената за трети пореден път национална кампания „Да изчистим България за един ден”, най-мащабният доброволчески проект в България, събраха в края на април над 16 000 тона боклук. Най-много отпадъци бяха предадени в най-големите градове – почти 3 хиляди тона в София-град, 2246 тона в област Стара Загора, 1563 тона в област Пловдив, 1214 тона в област Варна. Последва поредното издание на набиращата все по-голяма популярност в София инициатива „книги за смет”. Само за 4 часа в неделния 11 май столичани предадоха 5 тона пластмасови отпадъци, срещу което получиха 6500 отбрани книги. Тази година похвалното начинание разширява географията си и ще се проведе в още два големи града – на 17 май в Бургас и на 18 май – във Варна. Кампанията цели да поощри разделното изхвърляне на отпадъците у нас, като обръща специално внимание върху проблемите на рециклирането им. Годишно в България се изхвърлят над 75 хиляди тона пластмасови отпадъци, а едва една пета от тях се рециклират.

Снимка: zelenidni.comСтоличани свикнаха да свързват месец май и със станалия традиционен фестивал „Зелени дни”, посветен на здравословния начин на живот, екотуризма, биоземеделието и устойчивото развитие. От 10 до 14 май в един от централните паркове своите шатри разпънаха производители на биологични храни, представители на екотуризма, много природозащитни организации. Всяка от тях имаше свое послание към посетителите. За Грийнпийс – България то бе „биоземеделието ще реши проблема с изчезването на пчелите”. Те събираха подписи под петиция за забрана на най-вредните за пчелите пестициди в земеделието. Забавни игри с пчелен восък въвеждаха децата във вълшебния свят на пчелите, тези пазителки на плодородието в света.

Снимка: wwf.bgWWF – България пък постави акцента върху издирването и опазването на масивите с вековни гори в България. Изготвеният с тяхно съдействие документален филм „Непознатите гори“ разкрива красотата и изключителното биоразнообразие на това национално съкровище. Вековните гори са се развивали стотици години без човешка намеса, но те са вече само около 4% от горските площи в България. Те са последните кътчета дива природа, където можем да наблюдаваме всички фази от развитието на естествените гори и са убежище на почти половината от биологическото биоразнообразие, подчертава Александър Дунчев, горски експерт на WWF.

Най-много хора се тълпяха пред шатрите на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората”, където можеха да си купят  домашно кисело мляко, сирене, кашкавал, мед и сладка, произведени в планински ферми в Западен Балкан. Една от участващите в проекта организации, БДЗП, представи четири кратки филмчета на тема „Преработка във фермата и директни продажби”. Достъпът на дребните фермери, които се срещат най-често именно в  планинските райони, до директни продажби на клиенти е нова, дълго чакана и много ценна  възможност за тях. „По този начин за всички нас ще има повече качествена храна, а на планинските фермери ще бъде осигурен достоен поминък, който подпомага опазването на природата в земите с висока природна стойност от мрежата Натура 2000”, обясняват експерти на БДЗП и Фондацията за биоземеделие Биоселена. По време на „Зелените дни” те бяха на разположение на фермерите за консултации по тънкостите на новата законодателна уредба позволяваща директните продажби.

Сред любопитните занимания на фестивала бе и демонстрацията на тъкане на прочутите чипровски килими и багрене на прежди с естествени багрила. Своите умения в тази област показаха деца от специализираното училище „Петър Парчевич“ в гр. Чипровци. Възраждането на този стар занаят е част от усилията на проекта за създаване на устойчив местен поминък и туристически атракции.

От 18 май щафетата поема първият зелен GoBio фестивал, отново в София, който обещава „страхотно преживяване”  на всички почитатели и последователи на здравословния и природосъобразен начин на живот. Изтъкнати специалисти в областта на здравословното хранене, психологията, традиционната и алтернативна медицина ще запознаят посетителите с най-новото и любопитно от света на пълноценния начин на живот. Паралелно с лекциите професионални треньори и инструктори по йога, пилатес, комбат екстрийм, дeнс екстрийм и зумба ще бъдат на разположение през целия ден. Специален акцент е поставен върху демонстрации по приготвяне на различни видове здравословнихрани и напитки, както и на козметични продукти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение за опасни валежи в събота за 2З области на страната

В събота , 5 октомври, минималните температури ще са между 14 и 19°, в София 16°. На запад максималните ще са до 19-20°, докато над Източна България до 29-30°, в София – 20°. През деня над страната ще премине студен фронт. Локални, временно..

публикувано на 04.10.24 в 19:45

България днес - 4 октомври 2024 г.

В „България днес“ на 4 октомври разказваме за конфликта в Близкия Изток през погледа на българката Весела Райчинова, която живее в близост до епицентъра. В петък е и традиционната ни рубрика „По съседски“ с обобщение на по-важните новини от района на..

публикувано на 04.10.24 в 19:00
есен

В края на седмицата идват дъждове, има жълт код за силен вятър в 4 области

В петък , 4 октомври, минималните температури ще са между 10 и 15°, в София 13°. Максималните ще достигат от 26 до 31°, в столицата ще е 28°. През деня в Централна и Източна България ще е слънчево. На запад облачността ще се увеличава и след обяд..

публикувано на 03.10.24 в 19:45