Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еко щрихи

Снимка: архив

Слънчев велосипед?

Велосипед, който се зарежда от слънцето? Звучи добре. Възможно ли е? Да, отговаря екип от студенти и преподаватели от Русенския университет. Те са разработили прототип на такова возило. То се задвижва както механично с педали, така и с помощта на акумулаторни батерии, които се зареждат от слънцето. Всичко това се командва от вграден компютър. Средният пробег на соларния велосипед е засега 35 километра, но ако по баирите водачът помага като върти педалите, може да измине до 50-80 километра с едно зареждане на батерията. Максималната скорост на движение е 32 километра в час, но в града тя пада на 15-17 км в час. Скоростта може да бъде зададена предварително и да се поддържа постоянна с помощта на бордовия компютър.

Степна ветрушка Снимка: www.greenbalkans.orgИзлюпи се първото малко степно соколче от десетилетия насам 

След извоювания „зелен Оскар”, наградата „Уитли”, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) получи този месец още едно престижно отличие – учредената за първи път тази година от ЕК награда „Натура 2000”. Причината и за двете е проектът на БДЗП за опазване и увеличаване популациите на царския орел и на ловния сокол – две почти изчезнали птици в България. Ще има ли още награди за българската природозащита? Коя е следващата? Сериозна завяка прави сдружението „Зелени Балкани”, което от няколко години работи за възстановяване популацията на белошипата или степна ветрушка, изчезнал вид малко соколче. Тази пролет се излюпи първата дива степна ветрушка у нас от десетилетия насам. Малката, пухкава топка скоро ще разпери криле и ще напусне волиерата на „Зелени Балкани” край село Левка, мястото определено за освобождаване и адапатция на степни ветрушки в Сакар. Този успех бе постигнат в сътрудничество с испанската природозащитна организация DEMA и германската фондация ЕвроНатур, изпълняващи проект, финансиран от програма LIFE на ЕС.

Снимка: архив„Осинови рис”

„Осинови рис” е друга набираща сила кампания на WWF България. Рис ли? Та в Блъгария няма рисове! Точно за това става дума – как да ги има отново. Рисът е отдавна изчезнала голяма котка от нашите гори, за чието възвръщане приятелите на пиродата у нас мечтаят отдавна. Периодично се появява информация за видени следи от лапите на риса тук или там, говори се и за негови снимки от „фотокапан”. Как да помогнем на този вид да се завърне по нашите земи? Като полагаме усилия за опазавне на неговия дом – гората, е отговорът на WWF България. С даряването на десет лева месечно вие гарантирате продължаването и разрастването на програмата за опазване на вековните гори – дом на най-голямата котка в Европа, обясняват природозащитниците. И припомнят, че гората дава живот и на хората. „Без кислород и вода ние също може да се озовем на страниците на Червената книга.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение за опасни валежи в събота за 2З области на страната

В събота , 5 октомври, минималните температури ще са между 14 и 19°, в София 16°. На запад максималните ще са до 19-20°, докато над Източна България до 29-30°, в София – 20°. През деня над страната ще премине студен фронт. Локални, временно..

публикувано на 04.10.24 в 19:45

България днес - 4 октомври 2024 г.

В „България днес“ на 4 октомври разказваме за конфликта в Близкия Изток през погледа на българката Весела Райчинова, която живее в близост до епицентъра. В петък е и традиционната ни рубрика „По съседски“ с обобщение на по-важните новини от района на..

публикувано на 04.10.24 в 19:00
есен

В края на седмицата идват дъждове, има жълт код за силен вятър в 4 области

В петък , 4 октомври, минималните температури ще са между 10 и 15°, в София 13°. Максималните ще достигат от 26 до 31°, в столицата ще е 28°. През деня в Централна и Източна България ще е слънчево. На запад облачността ще се увеличава и след обяд..

публикувано на 03.10.24 в 19:45