Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът Иван Янъков гастролира по цял свят като пианист и диригент

Снимка: личен архив

Пианистът Иван Янъков е един от българските музиканти, завладени от „страната на неограничените възможности” през 90-те години на м.в. Завършил НМУ „Любомир Пипков” със специалност пиано, талантливият инструменталист се устремява към Ню Йорк. Повече от 10 години той учи там, като получава висша и магистърска степени в Mannes College of Music. През 2001-ва Иван Янъков прави рецитал в „Карнеги Хол” , като победител на конкурса „Artists International Series”. Освен че активно концертира в САЩ, музикантът специализира камерна музика с Tokyo String Quartet, както и със световноизвестния цигулар Пинкас Цукерман. По време на следването си в Ню Йорк, успоредно с пианото, Иван учи и дирижиране. По-късно той се връща на стария континент – в Италия. Малко след това се премества в Лондон, където живее и работи седем години. От известно време пианистът се е установил в Хонг Конг.

Повод да се срещнем с музиканта е завръщането му в България през юни за два концерта – в Пловдив на Фестивал за камерна музика и в София – на 18 юни. Той е в афиша на XIX-то издание на културния форум „Салон на изкуствата”. Повече за програмата, на която се насладиха слушателите в столицата, ще разберем от пианиста:

„Доскоро работих върху нов CD, в който включих произведения на Ференц Лист. Част от тях вложих в програмата за концерта ми на 18 юни в НДК: Соната в си минор, „Мефисто валс” , Сонет по Петрарка 104, както и негова преработка на финална сцена от операта „Тристан и Изолда” - Isoldend Liebestod от Рихард Вагнер. Лист е направил много интересна интерпретация на това произведение. С тази транскрипция той изпробва възможностите на инструмента за XIX век.”

Доказал се като талантлив пианист, той вече се утвърждава и в ново амплоа – на диригент. Своя дебют прави с Чешкия национален симфоничен оркестър преди няколко години. Как се е вдъхновил да дирижира, разказва отново музикантът „Първоначално започнах да свиря на пиано, за да ми помогне в изучаването на диригентското изкуство. Но така се получи, че във времето продължих да музицирам и станах солов изпълнител. Така планът ми да стана диригент се отложи във времето. През 2010 реших да се върна към тази моя стара мечта. Докато живях в Лондон, сформирах камерен оркестър „London Chamber Players”. Съставът е струнен, като в зависимост от произведенията, при необходимост се добавят и духови инструменти. В репертоара има творби от барок, класика, романтизъм и XX век. Наскоро имахме участие в Мадрид, закрихме голям фестивал. До края на годината планираме да издадем и CD.”

Иван Янъков концертира в повече от 30 страни, сред които са Япония, Китай, Хонг Конг, Италия, Германия, Англия, САЩ… Като пианист има осъществени концертни записи, излъчени по телевизионни и радио канали в Европа и Северна Америка.

В репертоара на пианиста важно място заемат творби от по-ново време.

„Обикновено в съвременната музика ние, изпълнителите, имаме много голяма отговорност – добавя Иван Янъков. – Без нас тя си остава мастило върху хартия, не добива живот. Аз лично намирам позитивен факта, че съм имал възможност да контактувам с повечето композитори, чиято музика свиря. Премиерата ми в „Карнеги Хол” беше с творби на финландския композитор Магнус Линдберг. Работил съм и с турския автор, живеещ в САЩ – Чалар Арсу. Освен че свиря някои от произведенията му, през юли моят камерен оркестър ще прави премиера на негови творби на фестивал в Северна Англия. Има написана много нотна литература от наши съвременници. Като изпълнители в нашите ръце е отговорността, тази музика да бъде чута и възприета от слушателите.”

В България артистът е бил солист на оркестри като „Софийска филхармония”, „Софийски солисти” и „Classic FM”. Участва в различни музикални фестивали у нас – „Европейски музикален фестивал”, „Салон на изкуствата”, „ Аполония” и други.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вместо отговор"

Всички знаем "Снегът на спомена" – една от емблематичните песни на Георги Минчев  по музика на Петър Ступел и текст на Александър Михайлов. Двама негови приятели – Михаил Белчев и Кирил Калев – са я вплели в своята песен "Вместо отговор" като..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45