Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На педали по пътя на Желязната завеса

БНР Новини
Снимка: dnevnik.bg

От Баренцово до Черно море. От Киркенес в Северна Норвегия до Резово на българо-турската граница. 9000 км през 18 държави. Това е пътят на някогашната Желязна завеса, разделяла почти пет десетилетия Източна и Западна Европа. На 27 юни преди 25 години Желязната завеса падна, когато външните министри на Австрия и Унгария прерязаха символично бодливата тел по границата си. На 27 юни 2014 г. двама германци поеха по пътя на Желязната завеса, за да напомнят за някогашното разделение на континента, а избраха електровелосипеди за превозно средство, за да погледнат напред към бъдещите предизвикателства пред вече обединена Европа. Весела Владкова се срещна с двамата авантюристи на финала на тяхната впечатляваща експедиция.

Датата е 27 юли 2014 г., часът – 16.15. Йоахим Франц и Кристиян Рот скачат в солените води на Черно море край Резово. Небръснатите им и обветрени лица издават физическа умора, но усмивките им говорят за удовлетвореност.

„Безтегловност – така Кристиян Рот описва чувството във водите на Черно море след 9000-километровия велотур. – Бяхме просто въодушевени, че успяхме. Денят беше прекрасен, а да скочиш в морето след четири седмици уморителен преход беше неописуемо удоволствие и момент на истинско щастие.”

Три градуса и мокър сняг на старта на впечатляващия велотур в Норвегия. Летни температури на финала на брега на Черно море. И макар и с натежали крака, усмивката не слиза от лицата на Йоахим и Кристиян. „Не е за вярване, но ние наистина успяхме” – казва Йоахим, който има зад гърба си не един труден велопреход из най-екзотичните кътчета на Земята. Този път обаче не физическото предизвикателство е най-ценно за него.

„Идеята да пропътуваме по пътя на Желязната завеса ни грабна много бързо – споделя Йоахим Франц. – Изминали са 25 години от разделението не само на Германия, а на Европа и целия свят. За жалост, това разделение все още съществува в главите на много хора. Затова искахме с нашия преход да напомним за събитията преди 25 години. Свободата на движение, която европейците си отвоювахме, е невероятно постижение. Преди старта на велопохода смятах, че на финала ще съм горд от физическото постижение, а всъщност се гордея, че съм европеец.”

Европейската идея е в основата на решението на Йоахим Франц и Кристиян Рот да потеглят по пътя на Желязната завеса именно с електровелосипеди.

„Електровелосипедите вече са част от ежедневието ни, но това трябва да стане и с електроавтомобилите – казва Кристиян. – Темата е изключително актуална за Европа. Мобилността ни трябва да бъде съвместима с опазването на околната среда и електричеството според нас е движещата сила на бъдещето.”

Първата крачка, за да обърнеш внимание върху дадена важна тема, винаги е трудна. Йоахим и Кристиян я направиха. Сега им предстоят редица срещи, особено с млади хора, които не са преживели годините на Студената война, за да разкажат за експедицията си и някогашното разделение на Европа.

„Идеята за обединена Европа е много важна за нас двамата, но европейците трябва да осъзнаем, че имаме още път да извървим – смята Йоахим Франц. – Трябва да мислим отговорно за бъдещето си, за природата си, а в този смисъл електромобилността е централна тема. Така, както европейците успяхме преди 25 години да преосмислим бъдещето си, трябва сега отново да го направим в името на природата.”

Повече снимки от пътуването на Йоахим и Кристиян може да видите ТУК!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С тържества из цялата страна България отбелязва своята независимост

Честванията на Деня на Независимостта във Велико Търново започнаха в църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита манифеста. „Знаем, че със стиснати ръце можем да постигнем много повече, отколкото с бутане..

публикувано на 22.09.24 в 13:45

Румен Радев: Предците ни завещаха да отстояваме българските национални интереси

Велико Търново е център на тържествата по случай 116-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд Първи в църквата "Свети 40 мъченици", а след това обявена и в..

публикувано на 22.09.24 в 09:58

Велощафета Sofia Bike Relay в центъра на София в Деня на независимостта

В днешния Ден на независимостта от 10.00 часа ще се проведе първата по рода си корпоративна колоездачна щафета. Стартът на събитието, наречено Sofia Bike Relay, ще бъде даден пред националния стадион "Васил Левски" в София. Всеки от фирмените..

публикувано на 22.09.24 в 06:35