Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите бавят топката, вложителите в КТБ губят търпение

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От времето на голямата криза през 1996-97 г., в България банковият бизнес се развиваше възходящо, с постоянно растящи активи и печалби. До пролетта на тази година, когато една от най-нашумелите в публичното пространство с огромното си икономическо и политическо влияние Корпоративна банка сякаш пропадна и се срина, изпаднала в неликвидност. Централната банка на страната моментално я затвори и я постави под особен надзор. От 20 юни и до този момент дейността на банката е прекратена, тя не обслужва никакви клиенти, не извършва и не приема плащания. Всичко това нямаше как да не предизвика негодуванието на ощетените клиенти за блокираните сметки и спестявания. Вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) се събраха чрез социалните мрежи на национален протест пред сградата на БНБ в София. Исканията им са държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров да подаде незабавно оставка. Помежду си вложителите коментират, че тяхната банка е в състояние да отвори врати дори сега, стига да дойде такова решение от Централната банка. „Търпението вече се изчерпа, всеки ден ще сме на протеста", казват Мартин и Наталия, младо семейство с две деца, дошли заедно да изразят недоволството си:

„Явно институциите не са достатъчно компетентни, за да си свършат работата както трябва. Нас не ни интересува кой е виновен и дали има много виновни, ние си искаме собствените пари, блокирани в банката, не искаме нищо тяхно. Обвиняваме институциите, за това че толкова време нищо не направиха. БНБ, прокуратура, всички те имат вина. Те забъркаха всичко, сега трябва да го оправят.”

Стефан Стайков е гражданин, присъединил се към протеста с убеждението, че когато има закони, те трябва да се спазват, а нарушителите да бъдат наказани.

„Нямам парични влогове, но знам че тези хора са жертвите на това, което се случва и съм на протеста, за да ги подкрепя, защото искам да живея в нормална държава. Отдавна трябваше тези хора, които имат гарантираните влогове до 100 хил. евро да си ги получат. Не е необходимо ЕК да ни напомня, че ние сме се присъединили към правилата на европейската общност и тези правила важат за нас като държава. Не е необходимо всеки закон и всяка норма да се транспонира в нашето право. Това господин управителят на БНБ трябваше да го знае отдавна, но той явно изпълнява други поръчки, затова отлага. Пак нашите политици играят своята игра по начин, който не е в полза на техните съграждани.”

Според българския закон, защитените от Фонда за гарантиране на влоговете в банките спестявания до 100 000 евро могат да бъдат изплатени на вложителите едва след отнемането на лиценза на банката от БНБ. Но това и до този момент не се е случило, тъй като квесторите на централната банка, изпратени да проучат състоянието на КТБ, продължават своята проверка и резултати не се очакват преди края на октомври. Европейското банково законодателство и по-специално Европейската комисия обаче са на друго мнение, което доста прилича на исканията на недоволните клиенти на затворената търговска банка. Преди десетина дни ЕК заплаши България с наказателна процедура, тъй като не спазва европейските норми, които имат предимство пред българските разпоредби. А според тях, на вложителите още преди повече от два месеца е трябвало да бъдат възстановени спестяванията в гарантирания размер. Министерството на финансите и централната банка признават, че случаят е заплетен и сложен и никой засега не смее да предложи някакво решение за изход от задънената улица. Правителството е само временно и чака до няколко седмици да бъде сменено от редовно, избрано след изборите на 5 октомври. При липсата на действащ парламент, властите не смеят да вземат никакви радикални мерки, които така или иначе ще бъдат болезнени и ще струват много пари. Имиджът и авторитетът на БНБ доста пострадаха от непоследователната и непремерена в много случаи политика и поведение на нейното ръководство в тази криза, до степен, че нейният гуверньор е почти на 100% сигурен, че няма да запази поста си. Така че и в централната банка на България никой не гори от желание и няма смелостта да са заеме с горещия картоф КТБ. Докато всички, които имат властта и правомощията да намерят решение на кризата с Корпоративна банка, заемат изчаквателни позиции, вложителите си искат незабавно парите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45