Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна серия от инциденти тревожи българското общество

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ден след вчерашния национален траур заради трагичния инцидент във фабрика за боеприпаси в село Горни Лом, Северозападна България, при който загинаха 15 работници, обществото в страната си задава тревожни въпроси. Повод за такива то има често, но все не намира отговор. Взривът бе най-малко шести подобен от 2008 г. насам. През юли и август на 2008-а имаше два във военни складове, един в Челопечене край София и друг в Казанлък, за щастие без жертви, по чудо, но с големи материални щети.

През юни 2012 г. в частен склад за съхранение на боеприпаси в Южна България, до пътен възел „Петолъчката”, при взривове и последвал пожар загинаха трима и десетки бяха ранени. Отново в Казанлък, във военен завод „Арсенал”, взривове разтърсиха града през септември 2012 г., за късмет без пострадали. Пак в завод на „Арсенал”, но край Мъглиж, взрив уби един работник. Само преди месец, в Костенец, Софийска област, в завод на „ТЕРЕМ” серия от взривове рани десет души – пет мъже и пет жени. Черната поредица подсказва, че България има някакъв системен проблем. Хронични взривовете във военни заводи и складове с десетилетни традиции подсказват, че има неспазване на технологични изисквания и занижен контрол в дейности с висока степен на опасност. За взрива в Челопечене за такива недостатъци бяха обвинени трима генерали, но шест години след инцидента. Сега, в село Горни Лом, се оказа, че е обезвреждала опасни взривни вещества частна фирма, на която МВР е отнемало лиценза два пъти – през 2007 и 2010 г. След обжалване в съда той обаче е бил възстановен.

Черната поредица актуализира и въпроса, поставян не веднъж, не е ли целесъобразно да се прекрати достъпа на частни фирми до опасни дейности, свързани с взривни вещества и те да бъдат възлагани само на поделения и специализирани структури на Министерство на отбраната, защото извън които изглежда няма достатъчно експертиза, опит и дисциплина. Такъв проект вече бе внасян в 41-то Народно събрание, но той бе отхвърлен. Обществото има право да се пита за подобни неща, защото при последната трагедия в Горни Лом взривът е можел да покоси не само 15 живота, но и да отнесе цяло едно съседно село.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17
Народен театър

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура. Това показват данни от национално социологическо проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч" по поръчка на проектите "Фабрика за идеи" и "Обсерватория за..

публикувано на 16.10.24 в 17:03

28 октомври ще бъде неучебен ден в училищата с изборни секции

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това се посочва в заповед на министъра на образованието и науката Галин Цоков. "Денят след изборите за Народно събрание се..

публикувано на 16.10.24 в 16:48