Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 процента от работещите българи живеят под прага на бедността, производителността е най-ниската в Европа

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Още една класация постави България на последното място в Европейския съюз по доходи. Българите получават не само най-ниските заплати в Европа, но и са с най-ниската производителност на труда. Около 30 на сто от работещите живеят под прага на бедността. Това показва проучване на фондацията на ЕС, която изследва качеството на живот.

В България средното годишно възнаграждение на работещите е около 6200 евро, което ни нарежда на последното място в общността. Сумата включва заплатата на работника и социалните вноски от страна на работодателя. Всяко четвърто домакинство у нас живее с под 60 процента от средния доход в страната. В ЕС това важи за всяко шесто домакинство.

Пред България по средни годишни доходи са Румъния, Латвия, Литва и Полша. В тях средното годишно възнаграждение е под 10 000 евро. На другия полюс в класацията са Норвегия, Люксембург, Белгия и Дания – там средната заплата на година е около 60 000 евро, или над девет пъти повече от това, което получават българите.

България е на последно място и по производителност на труда. За 2012 г. всеки работник е изработил средно по около 12 000 евро от брутния вътрешен продукт, а в Норвегия, където производителността на труда е най-голяма, се падат по 145 000 евро на работещ. В Люксембург сумата е 117 000 евро. Според последните официални данни производителността на труда се покачва с 1.7 на сто на годишна база. Всеки работещ у нас създава средно по 6.7 евро на час. Ако данните обаче се съпоставят с края на 2013 г., то се отчита намаление. В края на четвъртото тримесечие на миналата година всеки зает е създавал средно по 8 евро от брутния вътрешен продукт за един час работа, разходите за който са се увеличили във всички страни-членки в последните шест години. Средният ръст е с 2.4 процента годишно. У нас тези разходи са се увеличавали с около пет на сто на година. В Румъния е регистрирано най-значителното увеличение от 16.5 процента. Най-ниският ръст е в Германия – с 0.7 на сто.

На фона на тази нерадостна картина може все пак да се каже, че и равнището на цените и издръжката на живота в България са доста под средните нива в Европа. Някои експерти посочват, че стоките и услугите в страната са средно с около 60-70 процента по-евтини, отколкото в другите развити страни в Евросъюза. Това важи особено за някои стоки от първа необходимост, публичния транспорт, горивата, общественото хранене, както и за цените на недвижимите имоти и наемите. Всичко това е известна утеха за ниското жизнено равнище на преобладаващата част от българското население, дори и това, което има работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45