Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва ли краят на корупцията в държавната администрация?

Снимка: www.dnevnik.bg

„Трудно ми е да опиша с думи отношението на чиновниците към нас, хората занимаващи се с дребен бизнес”, споделя Диляна Димитрова от София. Младата жена от 10 години има малък магазин за конфекция в центъра на столицата, но заради свитите продажби и най-вече заради арогантното отношение на чиновниците, които идват за проверка на обекта, жената е решила да затвори магазина и да продължи бизнеса си само чрез интернет. Казва, че така са направили и други като нея, които не могат да си позволят да плащат поисканите от чиновниците „пари под масата”. Диляна обяснява, че нахалството е минало всякакви граници, когато преди месец служителка по контрола й поискала определена сума пари, за да предпази уж магазина от затваряне, заради някакво дребно провинение. Парите обаче не трябвало да се предават на ръка, а да се оставят на специално, скришно място в сградата на администрацията. След случая младата жена споделя, че чувства унижение и дори поисканата сума да не е голяма, не би си позволила и занапред по този начин да урежда сметките си с държавата. Примери за подобни порочни практики могат да разкрият много от съдържателите на малки ателиета за козметични, шивашки и всякакви други услуги в София. Нищо не върви без предплатената помощ на чиновниците, жалват се потърпевши, но отказват да разкрият конкретни имена, защото може да пострада дейността им и бизнесът.

Всички примери от този вид доказват пагубния ефект на корупцията върху прдприемачеството и желанието за просперитет по честен път. Всеки частен случай на корупция в местната администрация работи в полза на стопанската престъпност и заздравява сенчестата икономика. Корупцията е форма на злоупотреба с власт за лични облаги, обясняват експерти и добавят, че борбата с нея е дълъг процес, който върви трудно, особено в обществата в преход като нашето. В края на 90-те години на минилия век проблемите с корупцията бяха в центъра на общественото внимание в България. Тогава се заговори за функциите на държавата, за прозрачност в управлението и граждански контрол върху администрацията. Започналата реформа на административната система в България тогава, допринсе за постепенното стабилизиране на обстановката. Сега, 15 години по-късно, лицето на държавната администрацията се промени значително, но основният проблем остана. Той е в липсата на контрол, който да предотвратява поява на корупционни практики. Засилване на административните мерки против копупцията е целта на нов проект, по който работи Главният инспекторат към Министерски съвет – подпомагащ орган, създаден през 2013 г. Партьор в обучението на чиновниците, как да откриват и сигнализират при нарушения, е организацията „Прозрачност без граници”. При насоките в обучението са използвани препоръки на бизнесмени и граждани. Административните процедури са бавни и недостъпни по електронен път, споделят граждани. Критикуват координацията и мотивацията на хората, работещи в държавната администрация, обяснява Ваня Нушева, програмен директор на „Прозрачност без граници”.

„Изследването, което сме провели се основава на широк кръг информация, всички информационни източници са обработени с цел да бъдат формулирани адекватни препоръки за промени в практиката на институциите. Важно е да виждаме и другата гледна точка, не само на служителите, но и на гражданите и бизнеса. Много важен елемент е ефективното взаимодействие между различни звена и между служителите в администрацията. Трябва да има ясни правила в структурата, за да не се създават предпоставки за корупция. Гражданите искат прозрачност и яснота за дължими суми, процедури и срокове, в които трябва да бъдат обслужени. За бизнеса е важно ефективно функциониране на електронно правителство, което ще намали документи на хартия и ще забърза процедурите в услуга на фирмите” – казва в заключение Ваня Нушева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Есента присяда и на Самоводската чаршия във Велико Търново

Хубавите есенни дни са прекрасно време за разходка сред дюкянчетата на Самоводската чаршия във Велико Търново. Чаршията възниква в средата на XIX век, когато на улицата излагат своята продукция земеделци от околните села. Появяват се и занаятчийски..

публикувано на 27.09.24 в 15:20

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58