Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите в българския спорт: Гимнастикът-легенда Йордан Йовчев

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Днес, изтощена и обезверена от дългия поход към демокрацията, съвременна България се нуждае повече от всякога от ярки личности, които чрез своя пример да й помогнат да се изтръгне от сянката на безличие и безразличие. Гимнастикът Йордан Йовчев е човек-епоха в българския спорт, който не само изгради блестяща кариера, но и полага огромни усилия да възстанови мястото на България в световния спортен елит. Споделя, че смята това за своя мисия.

„Гимнастиката не е започнала с Йордан Йовчев, няма и да свърши с него”, казва спортистът – многократен европейски и световен шампион и олимпийски медалист. Той прави подвиг, като за първи път в историята на спорта участва в 6 олимпиади. След Олимпиадата в Атланта през 1996 г. Йовчев остава за няколко години в САЩ, но продължава да се състезава за България. Там той участва в гимнастическо шоу, което му позволява да поддържа перфектна форма. Този период е изключително силен за него. Два пъти става двоен световен шампион на земя и на халки – в Гент през 2001 г. и в Анахайм (САЩ) през 2003 г.

Йордан Йовчев на шестата си Олимпиада. Снимка: dnevnik.bgПоследното участие на Йовчев в Олимпиада е през 2012 г. в Лондон, когато е на 39 години. Ето с какво той ще запомни това участие:

Всяка Олимпиада, в която съм участвал, е уникална, различна и подобрена. Последните Олимпийски игри в Лондон бяха изключително трудни за мен, тъй като подготовката не вървеше изцяло така, както ми се искаше – с редица контузии, препятствия… Но влизането във финал беше надскачане на силите ми и подкрепата от хората в залата остава в мен като спомен и удовлетворение от това, което съм направил.

Кое от многобройните спортни отличия на Йовчев е най-важно за него?

Според мен 2001 г., когато за първи път станах двоен световен шампион в Гент, Белгия. Това за мен беше пробив. До онзи момент нямах такова върхово постижение. Никой не очакваше от мен, че мога да стана световен шампион на земна гимнастика и час по-късно световен шампион на халки.

През какви трудности минава спортистът за изграждането на една дълга и успешна кариера?

Трудности винаги има, – отговаря Йовчев. – Въпросът е колко силно искаш да постигнеш мечтата си, и колко постоянен можеш да бъдеш в идеите си. Защото всеки иска, но дали е достатъчно всеотдаен? Трябва и късмет, за да се съхраниш. Днес спортът за високи постижения е изключително травматичен. Бих поставил на първо място контузиите, после всичко останало. Ние не сме се готвили в най-добрите условия, и въпреки това сме постигали добри резултати. Важно е да намериш правилния треньор, на който можеш да се довериш. Да си изградиш екип, който наистина вярва в мечтите ти.

Въпреки че стъпва на върха, Йовчев е изключително земен човек, за което публиката му отговаря с уважение и любов. Не се взимам на сериозно, защото знам, че от високо се пада кофти. Затова по-добре да бъдеш нормален и реален, обяснява той.

Поддържам тезата „Хвърли пред теб, за да намериш зад теб”. Човек трябва да прави добро без да чака благодарност, – споделя спортистът за поуките, които е извлякъл от живота. – Трябва да извличаш положителното от това, което ти поднася животът, а не да гледаш негативно, защото това ти се отразява и вътрешно, и външно”.

Снимка: БГНЕСПрез 2013 г. с грандиозен бенефис Йордан Йовчев приключи състезателната си кариера. Няколко години беше председател на Българската федерация по гимнастика. Днес продължава да й помага. След успешното домакинство на България на Европейското първенство през 2014 г. сега върви подготовката за Световна купа, която ще се проведе съвместно с акробатика и гимнастика от 4 до 10 май 2015 г. във Варна.

Надяваме се, че ще има много участници и залата ще бъде пълна, за да аплодира нашите и чуждестранните спортисти. Ще бъде интересен формат, който никога не е правен. Акробатиката има традиции в България. Очакваме добро представяне и от тях, и от спортната гимнастика, защото мислим, че имаме потенциал, който вече е време да се разгърне, – сподели Йордан Йовчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екопътека ''Ждрелото на река Ерма''

Очаква ни есенно слънчево време, минималните температури ще падат

В петък , 18 октомври , ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Минималните температури ще бъдат между 2° и 3°, по Черноморието до 6°- 8°, в София – около 0°...

публикувано на 17.10.24 в 19:45
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00