Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Да бъдем ентусиасти за нашето председателство на ЕС и през него да покажем колко много може България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Да бъдем ентусиасти за нашето председателство и през него да покажем колко много може България”. За това призова вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева по време на 400-ото заседание на Съвета по европейските въпроси и даде старт на подготовката за нашето председателство на ЕС през последните шест месеца на 2018-а година. Още с приемането на страната ни в ЕС бе определено кога ще бъдем ротационен председател на общността. Това означава, че в България ще се провеждат част от европейските съвети, неформални срещи, заседания и други прояви. Срещите на върха на лидерите на ЕС ще се председателстват от българския премиер. Меглена Кунева призна, че финансов план за българското председателство още не е изготвен, но обясни, че разходите на нито една държава не са били в размер по-малък от 60 млн. евро. Средства за подготовката на България в Бюджет 2015 не са предвидени, затова и ще бъдат търсени средства по оперативните програми и Комуникационната стратегия на правителството.

За нашия мандат ще се потърси и финансовата подкрепа на бизнеса, като това е пример от други европейски държави. За да се спестят пари, в подготовката ще участват и доброволци, и студенти.

„Ползите за на този етап не могат да имат конкретно цифрово изражение, заяви Меглена Кунева. – Репутацията не се измерва с числа. Ще дам пример с настоящото Латвийско председателство, което очаква да реализира финансови ползи в размер на 64,5 млн. евро от председателството си. Международната репутация и развитието на нашия административен капацитет, средствата вложени в организирането на събития в страната-домакин не бива да ги разглеждаме единствено като разход. Ако сме умни, тези вложени пари може да ни се върнат трикратно“.

Според Меглена Кунева, най-сериозните разходи ще бъдат за обучение на администрацията, тъй като страната ни ще е председател за първи път. Тя пресметна, че страната се нуждае от най-малко 500 добре подготвени кадри.

Ще бъдем председатели на ЕС в много специално време, заяви Меглена Кунева:

„Мандатите на ЕК и ЕП изтичат през 2019 г., продължи тя. Очаква се най-интензивния период на законодателна дейност да бъде между 2018 – 2019 г. и на нас се пада ролята на последна държава от триото с Естония и Великобритания, която трябва да „затвори“ много от досиетата сложени на масата за преговори. Това изисква големи умения и е истинско състезание – колко от досиетата ще успееш да затвориш. Всяко председателство накрая се поздравява с броя на затворените досиета. Като основни теми за българското председателство могат да бъда очертани: преговорите за многогодишната финансова рамка за следващия програмен период след 2020 г., което е инструмент за политически приоритети, освен това да не забравяме, че за бюджета се грижи български еврокомисар; подготовката за нова стратегия на ЕС след 2020 г. – ще очакваме активните преговори по приоритетите и политическите насоки за развитие на ЕС след 2020-а, които ние ще водим. Въпреки обявеното решение на ЕК през следващите пет години да няма ново разширяване, процесите по преговорите със страните-кандидатски ще продължат. Основен акцент ще бъдат Западните Балкани и запазването на тяхната европейска перспектива. Нестабилността в Близкия Изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС. Стабилността и сигурността са едни от основните елементи в нашето развитие и разработването на нова стратегия за сигурност и дневен ред по миграцията са два неразривни компонента от усилията ни за изграждане на стабилно и сигурно бъдеще на ЕС. Това може да стане само и единствено при ясна воля на целия ЕС. Ние имаме интерес от това и ще го преследваме. Развитието на дигиталната икономика ще бъде поставено като акцент от партньорите ни в триото на председателството. За нашата страна дигиталната икономика е възможност за вдигане на доходите и отваряне на много работни места”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40