Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щайнмайер в София: Големите предизвикателства пред ЕС тепърва предстоят

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Германия е ключов партньор на България, за което отдавна говори не само общото историческо минало, а преди всичко политическото и икономическо сътрудничество между двете страни. Федералната република е водещ инвеститор у нас с над 5000 фирми и рекорден стокообмен от над 6 млрд. евро годишно. На този фон двете страни търсят още по-широко сътрудничество не само в двустранните си отношения, но и при решаването на тежките конфликти на границата на ЕС – кризата в Украйна и несигурността в Близкия Изток. Това заявиха двамата външни министри Даниел Митов и Франк-Валтер Щайнмайер по време на разговорите си във вторник в София.

„През следващите седмици и месеци Европа е изправена пред големи изпитания, които, надявам се, ще преодолеем заедно – заяви федералният външен министър в София. – Сътрудничеството между Германия и България е особено важно на фона на все по-големите и сложни предизвикателства пред ЕС. Украинската криза застрашава европейската сигурност, но ЕС изпитва и икономически трудности, и пример за това е кризата в Гърция. За решаването на тези проблеми в Европа трябва да работим заедно. Ние имаме нужда един от друг. Германия търси съвета на България като черноморска страна, която се намира в един динамично променящ се регион. В този регион предстоят да се вземат важни и основополагащи решения и в областта на енергийната политика” – подчерта Щайнмайер.

В подкрепа на своя германски колега българският външен министър Даниел Митов подчерта, че българското правителство отдава приоритетно стратегическо значение на отношенията с Берлин. И посочи важните за България теми във водените разговори:

„Европейското бъдеще на Западните Балкани, подкрепата и насърчаването на необходимите реформи там с цел постигане на европейските стандарти. Разговаряхме и за необходимостта от нов подход и стратегия на ЕС за Черноморския регион. Ще работим и по бъдещето на Минския процес, и по проблемите около отношенията между Русия и Украйна и кризата там. Разбира се, продължаваме да работим и по отношение на предизвикателствата в Сирия, Ирак, Близкия Изток, по отношение на засиления бежански натиск. Двустранният енергиен диалог е една от другите теми, които засегнахме, чиято цел е да се постигне трайно гарантиране на енергийната сигурност на нашата страна.”

На брифинга с германския външен министър, българският премиер Бойко Борисов си пожела поне един германски автомобилен завод у нас и аргументира желанието си, "цялостен автомобил" да се сглобява в България, с успешно развиващото се производство на части за автомобилостроенето. „Нямаме претенции, дали ще е BMW, Мерцедес, Порше” – заяви Борисов. Видимо развеселен от това изказване германският външен министър Щайнмайер определи България като „привлекателна дестинация за германските инвестиции”, но подчерта, че има още какво да се желае:

„За привличането на инвестиции е важно провеждането на реформи във вътрешната политика на страната, в съдебната система, да се преодолеят проблемите при обществените поръчки, така че сътрудничеството с Германия да се засили още повече – подчерта Щайнмайер. – Икономическият обмен между нашите страни продължава да расте с всяка изминала година. Потенциалът още не е изчерпан, за това си струва да работим в посока на по-голяма правна сигурност и прозрачност на процесите. Надявам се всички тези шансове да бъдат увеличени с много голяма сила в България”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сградата на Българска Академия на науките

Академиите на науките на Куба и България обединяват сили в решаването на глобални проблеми

Тази събота, 12 октомври, Българската академия на науките тържествено отбеляза 155-ата годишнина от основаването си с официален прием и концерт в Софийската опера и балет. Именно този специален случай, както и 64-ата годишнина от установяването на..

публикувано на 15.10.24 в 15:25
Инженер Катя Стоянова, ръководител на проекта „Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика

Отличиха община Петрич за популяризирането на Хераклея Синтика

Община Петрич получи награда за оригинално популяризиране на туристическа дестинация "Хераклея Синтика". Това каза за БТА инж. Катя Стоянова, ръководител на проекта "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика". Наградата е връчена на..

публикувано на 15.10.24 в 13:47
Атанас Запрянов

Разбилият се учебно-боен самолет L-39 е бил технически изправен

Комисията, която разследва авиокатастрофата, при която на 13 септември се разби на земята учебно-боен самолен L-39 в Граф Игнатиево, не откри преки грешки в организацията на полета. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на..

публикувано на 15.10.24 в 10:36