Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновациите в полза на българската икономика

Снимка: архив

За втори път български фирми бяха отличени за успешна работа при разработка и внедряване на иновативни продукти. Наградите се присъждат от авторитетно жури към Съвета по иновации и развитие на технологиите към Българската търговско-промишлена палата. Според членове на журито, големият интерес на фирмите за участие в този конкурс е доказателство за голямата роля, която имат новаторските продукти за развитието на икономиката на една страна.

Критериите за оценка на всички състезаващи се предложения за 2014 г. са свързани с оригиналност на идеите, икономическа ефективност и принос към опазване на околната среда. Под 10% от компаниите са отговорили в анкета, че са готови да дадат собствени средства за изследване и разработка на нови приложения. Българският, а и световният бизнес няма как да се развиват, ако обръщат гръб на иновациите. Това убеждение на мнозинството от членовете на БТПП палата ги кара да учредят награди за бизнеса в категориите „Най-успешна иновативна фирма” и „Най-добър иновативен проект”. Целта е да се насочи вниманието към тези, които не се страхуват да заложат на новите идеи и чрез тях да усвояват нови пазарни пространства и да оптимизират производителността и качеството в работата.

В категорията за най-успешна иновативна фирма журито присъди наградата на софийската фирма „Мобайл системс” ООД, за създадените от тях иновативни софтуерни продукти. Основната разработка на фирмата е Мобилен офис за приложение в електронните устройства, което успешно се продава на световния пазар и реализира над 90% от продукцията си. Със своята разработка българската фирма се явява конкурент на „Гугъл” и на „Майкрософт” на световния пазар. Екипът на фирмата не е голям. Тя е предприятие от среден тип, но благодарение на продуктите си, е търсен партньор на технологични гиганти в сферата на мобилните комуникации и устройства. Милиони клиенти по света всеки ден използват българския софтуерен продукт, тъй като той е фабрично инсталиран в произвежданите устройства на водещи световни компании.

В категорията „Най-добър иновативен проект” на първо място бе отличен „Институт по металознание” при БАН за производство на топлоизолацинен материал (пеностъкло) от стъклени отпадъци. Представител на научния екип, разработил новаторския продукт, е проф. Любен Лаков. Той обяснява с какво тази иновация ще допринесе за бизнеса и българската икономика:

Ние използваме рециклирани битови стъклени отпадъци. Това са отпадъците от стъкло, което все още не е добре организирано за преработка в България. Иновацията има икономически ефект, защото разходът на енергия за получаване на продукта е няколко пъти по-нисък и оттам идва икономията. Печалбата зависи от обема на производството. Новият вид пенообразно стъкло ще послужи за саниране на сгради, за топло и звукоизолационни бетони, както и за гасенето на пожари. Българският принос се състои в усъвършенстване на съоръжението, с което се получава ефекта на пеностъкло, за разпененване на гранулите, които са в основата на технологията. От 1 тон стъкло се добиват 7 кубически метра материал. Стъклото не пропуска, не поема вода, не гори при запалване и не старее. За разлика от другите изолации, пеностъклото не старее и не се свива като материал. Вече търсим сериозни фирми, които да се заемат с производството. Стремим се по-бързо да навлезе в практиката. Имаме достатъчно опит и можем да изградим цех, с което да докажем промишленото приложение на този материал. Имаме контакти със Строителния университет – катедра Строителни материали, които чакат нашия продукт да се появи на пазара, за да го внедряват в преподавателската си практика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28