Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанци помагат на бежанци в София

БНР Новини
Снимка: crw-bg.org

Заселници по неволя, за които животът трябва да продължи, далеч от родината, без дом и вяра в бъдещето. Тъжна е историята на всеки един от бежанците, потърсили спасение и закрила за живота на семействата си в България. Данните на Държавната агенция за бежанците в София са смущаващи. Само за два месеца от началото на годината, хората, потърсили закрила у нас, са повече от 2000 души. От тях обаче по-малко от половината притежават документи, за да получат подкрепа от държавата.

Трудният период може да продължи месец, а в това време новодошлите семейства живеят с помощ от роднини и дарители. Обстоятелствата се усложняват, ако към грижите за бита и прехраната се добавят разходи за болно дете или друг член на семейството. Това забелязват доброволци към Съвета на жените бежанки в България и организират дарителска кампания с цел да осигурят медицинска грижа за деца и младежи от семейства, търсещи закрила в София. Началото поставили по време на коледен базар, организиран от партньорите им от фондация „Международен женски клуб – София“. Първата сума от дарението ще достигне до 50 деца в столицата, където групата на имигрантите е най-голяма. Надеждата на жените бежанки в България е до края на годината средствата да покрият разходите за общо 150 медицински прегледа за най-нуждаещите се.

Средствата от коледната разпродажба вложихме в храни за бебетата, но за да им осигурим здравни прегледи и медикаменти, парите не достигат – споделя Линда Ауанис – председател на Управителния съвет на организацията на жените бежанки в България:

Когато пристигнат в България, самата регистрация в системата за здравни осигуровки отнема близо 6 месеца – пояснява тя. – Често това са семейства с малки деца, а в този период, ако се разболее бебето, то няма достъп до медицински грижи. Тъкмо тези случаи се стремим да обхванем чрез нашите дарители. Поради езиковата бариера, с която се сблъскват, ги придружаваме до съответните служби и им помагаме. Това не са хора, които ще се занимават с престъпна дейност, много от тях получават помощ от чужбина. Много често се нуждаят от консултация и информация за правата им, а и при уреждане на битови въпроси. Засега личен лекар за децата се намира много трудно, дори в София. Причината най-често е езиковата бариера. Със сумата от даренията ще заплатим медицинските прегледи, като преводач от организацията ще придружава семействата в лечебните заведения. Преди години в столичния квартал „Овча купел“, където има много имигранти, нямаше нито един лекар, който да се грижи за тях. С течение на времето нещата се промениха и сега в поликлиниката има доктори, които им помагат.

Войната в арабските страни едва ли скоро ще спре, така че трябва да сме готови да помагаме на хората, които бягат от там, призовават от Съвета на жените бежанци в България. По техни наблюдения, българите са чувствителни към чуждото страдание и често сами организират дарителски кампании. Първата сума, предназначена за лечение на децата на бежанци в София, не е голяма, но това е началото на дълготрайно партньорство, а средствата ще се използват прозрачно и целенасочено. В това уверява Мария Илиева, координатор към „Международния женски клуб – София“:

За да сме сигурни, че парите се изразходват правилно, започваме дарителската кампания с по-малка сума към нашите нови партньори – казва тя. – Това е само началото, а самият факт, че ги подкрепяме с материална помощ и контакти, вече е знак, че им гласуваме доверие и вярваме, че работата ни ще има развитие. За съжаление през последните години сумите, които даряват фирми, а и частни лица, намаляха осезаемо. Разполагаме с по-малко средства и се стремим да ги разпределяме към най-нуждаещите се. Вече сме натрупали опит и виждаме в Съвета на жените бежанки в България добри и надеждни партньори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28