Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанци помагат на бежанци в София

БНР Новини
Снимка: crw-bg.org

Заселници по неволя, за които животът трябва да продължи, далеч от родината, без дом и вяра в бъдещето. Тъжна е историята на всеки един от бежанците, потърсили спасение и закрила за живота на семействата си в България. Данните на Държавната агенция за бежанците в София са смущаващи. Само за два месеца от началото на годината, хората, потърсили закрила у нас, са повече от 2000 души. От тях обаче по-малко от половината притежават документи, за да получат подкрепа от държавата.

Трудният период може да продължи месец, а в това време новодошлите семейства живеят с помощ от роднини и дарители. Обстоятелствата се усложняват, ако към грижите за бита и прехраната се добавят разходи за болно дете или друг член на семейството. Това забелязват доброволци към Съвета на жените бежанки в България и организират дарителска кампания с цел да осигурят медицинска грижа за деца и младежи от семейства, търсещи закрила в София. Началото поставили по време на коледен базар, организиран от партньорите им от фондация „Международен женски клуб – София“. Първата сума от дарението ще достигне до 50 деца в столицата, където групата на имигрантите е най-голяма. Надеждата на жените бежанки в България е до края на годината средствата да покрият разходите за общо 150 медицински прегледа за най-нуждаещите се.

Средствата от коледната разпродажба вложихме в храни за бебетата, но за да им осигурим здравни прегледи и медикаменти, парите не достигат – споделя Линда Ауанис – председател на Управителния съвет на организацията на жените бежанки в България:

Когато пристигнат в България, самата регистрация в системата за здравни осигуровки отнема близо 6 месеца – пояснява тя. – Често това са семейства с малки деца, а в този период, ако се разболее бебето, то няма достъп до медицински грижи. Тъкмо тези случаи се стремим да обхванем чрез нашите дарители. Поради езиковата бариера, с която се сблъскват, ги придружаваме до съответните служби и им помагаме. Това не са хора, които ще се занимават с престъпна дейност, много от тях получават помощ от чужбина. Много често се нуждаят от консултация и информация за правата им, а и при уреждане на битови въпроси. Засега личен лекар за децата се намира много трудно, дори в София. Причината най-често е езиковата бариера. Със сумата от даренията ще заплатим медицинските прегледи, като преводач от организацията ще придружава семействата в лечебните заведения. Преди години в столичния квартал „Овча купел“, където има много имигранти, нямаше нито един лекар, който да се грижи за тях. С течение на времето нещата се промениха и сега в поликлиниката има доктори, които им помагат.

Войната в арабските страни едва ли скоро ще спре, така че трябва да сме готови да помагаме на хората, които бягат от там, призовават от Съвета на жените бежанци в България. По техни наблюдения, българите са чувствителни към чуждото страдание и често сами организират дарителски кампании. Първата сума, предназначена за лечение на децата на бежанци в София, не е голяма, но това е началото на дълготрайно партньорство, а средствата ще се използват прозрачно и целенасочено. В това уверява Мария Илиева, координатор към „Международния женски клуб – София“:

За да сме сигурни, че парите се изразходват правилно, започваме дарителската кампания с по-малка сума към нашите нови партньори – казва тя. – Това е само началото, а самият факт, че ги подкрепяме с материална помощ и контакти, вече е знак, че им гласуваме доверие и вярваме, че работата ни ще има развитие. За съжаление през последните години сумите, които даряват фирми, а и частни лица, намаляха осезаемо. Разполагаме с по-малко средства и се стремим да ги разпределяме към най-нуждаещите се. Вече сме натрупали опит и виждаме в Съвета на жените бежанки в България добри и надеждни партньори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35