Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на октомври ще бъдат готови антикорупционните планове в приоритетните сектори

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Националният съвет по антикорупционни политики към правителството, председателстван от вицепремиера Меглена Кунева, прие план в изпълнение на стратегията за противодействие на корупцията. В него приоритетни са пет сектора: вътрешни работи (МВР), данъчна и митническа администрация, здравеопазване, земеделие и гори, транспорт и енергетика. Най-напреднала е работата по антикорупционната програма в МВР, която се очаква да бъде готова до края на септември. Мерките в другите сектори би трябвало да бъдат готови до 30 октомври. До края на годината пък Министерство на правосъдието трябва да представи концепция за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, които са свързани с борбата с корупцията.

По такъв начин антикорупционните мерки стават част от широк правен механизъм, който да позволи на правителството да се бори ефективно с корупцията. Инициативите включват също допълнения на Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, внасяне на Закон за лобистката дейност, Закон за борба с корупцията и не на последно място – реформа в съдебната система. По повод на отхвърлените предложения за промени на Конституцията, свързани със съдебната реформа от страна на представители на БСП, АБВ и ДПС във временната парламентарна комисия, Кунева коментира:

За мен антикорупционната стратегия без съдебна реформа няма да бъде достатъчно ефективна. Така че аз ги разглеждам като две страни на една монета. Трябва да убедим в това стъпка по стъпка колегите си. В последна сметка ние затова подписахме коалиционно споразумение, затова имаме мнозинство, на което да разчитаме, за да може тези неща да се случат. Не разбирам защо не подкрепят предложенията за промени в Конституцията, след като вече подкрепиха самата стратегия за съдебна реформа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12