Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското черноморско крайбрежие – с по-чисти води през сезона

БНР Новини
Снимка: www.stockvault.net

Бумът в строителството по Българското Черноморие през последните години и туристическият наплив са причина за изграждането на нови пречиствателни станции в някои крайбрежни селища. Проблемът със замърсяването на морската вода около някои курорти доби размери, които не благоприятстват туризма. Добра новина дойде в началото на летния сезон тази година и тя е, че в срок са пуснати двете нови пречиствателни станции край Варна и Поморие, а четири от вече съществуващите се разширяват и модернизират със средства по оперативната програма „Околна среда 2007-2013”. Само за този летен сезон инвестицията в пречиствателни съоръжения за българското море възлиза на около 150 млн. евро. Постоянно се извършват специализирани изследвания на водата и вече се забелязва подобрение на качеството й в районите, където работят пречиствателните станции – отбелязва Светлана Жекова, заместник-директор на Главна дирекция „Околна среда” в Министерството на околната среда и водите.

Оплакванията, които сме получавали от български и чужди туристи за нечисти места в морето, вече трябва да останат в миналото, поне за регионите, където има специални съоръжения. Целта на тези станции е да преработват отпадъчните води от промишлеността и от бита на хората. След обработката те ще се връщат обратно в природата без замърсявания. Новите съоръжения и технологии трябва да гарантират здравословна среда за хората и опазване на природата и биоразнообразието, което е богатство за България. Вече завърши реконструкцията на пречиствателната станция край Равда, която обслужва около 150 000 туристи в сезона и 30 000 местни жители от околните селища. Но не цифрите са важни, а отражението на проектите ни върху цялостното качество на живот на хората.

Според сравнителни данни морската вода в Северното Черноморие е значително по-чиста от Южното. Това е факт, известен на туристите, затова всяка инвестиция в пречиствателни съоръжения е повод за оптимизъм сред жителите на засегнатите селища. Туристическият сезон вече е в разгара си, хвалят се жителите на Черноморец и Созопол, едни от най-посещаваните южни дестинации. Все по-често по улиците се чува речта на чехи, германци, поляци, което означава, че се завръщат туристи, които идваха традиционно у нас в недалечното минало – това казва Петя Чепевова, заместник-кмет на Созопол. И още:

Сред най-мащабните проекти за града ни е доизграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води. Целият е на стойност 75 млн. евро, при бюджет на община Созопол в рамките на около 15 млн. евро. Затова европейските фондове и възможността за привличане на средства от тях е изключително ценна за община като нашата. Пречиствателната станция, която предстои да бъде пусната в експлоатация скоро, е предназначена за 64 500 жители и ще обхване отпадните води на съседния Черноморец, също бързо развиващ се курортен град. В рамките на Созопол се изгражда нов квартал Мисаря, в него се строят нови хотели и жилища. Това ще наложи разширяване на пречиствателните технологии в бъдеще. Хубавото е, че на нашата територия няма предприятия и морето не се замърсява от промишлени отпадъци. Най-много се усещаше проблемът с битовото замърсяване през летния сезон. Тогава в Созопол има не 10 хиляди жители, а заедно с туристите броят им рязко скача на 100 хиляди. Единствената мярка по отношение на отпадните води беше отвеждането им надълбоко в морето. Сега, с новата технология, те отново ще бъдат отвеждани, но вече пречистени чрез модерни технологии на световно ниво. Промяната вече се усеща, а от следващия туристически сезон ще посрещаме гостите с напълно осигурена екологична среда в акваторията на Созопол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55