Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната ни днес и битката срещу затлъстяването

БНР Новини
Снимка: архив

Отново е лято – сезонът на почивките и оскъдното облекло на плажа. Подготовката за този дълго чакан сезон свързваме с опитите за сваляне на килограми и диети за отслабване. Топлите месеци са най-подходящото  време за хората с наднорменото тегло, защото дават възможност за спорт сред природата и за балансирано хранене с пресни зеленчуци и плодове.

Българите са сред нациите в Европа, засегнати от наднормено тегло и затлъстяване. Тревога буди фактът, че проблемът вече се наблюдава и в ранна детска възраст. По данни на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и свързаните с него заболявания, сред децата то се е увеличило двойно само през последните десет години. Обяснението е, че вече са нарушени местните традиции в храненето. Все повече се използват т.нар. „бързи храни“, а това трайно повишава телесното тегло. Много от нашенските храни бяха изместени от по-евтина продукция, внос от чужбина. На трапезата ни попадат често и пакетирани лакомства, приготвени с т.нар.подобрители. Чрез различни маркетингови трикове и отстъпки в цените вредни храни си проправят път към менюто на българите. Подобен ефект забелязваме в заведения за бързо хранене. Въпреки предупреждението, че „бързата храна“ води до затлъстяване, ресторантите от типа „фаст фууд“ се радват на голям интерес от страна на децата и техните родители.

“Българите са все по-пълни и все по-болни, една четвърт от пълнолетните у нас страдат от затлъстяване, а 58% са с наднормено тегло и това е сериозен медицински и социален проблем – казва проф. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването.

Хората, които имат проблеми с телесното тегло, трябва да мислят за него далеч преди лятото, за да имат резултат техните усилия. Ние, специалистите, на първо място препоръчваме ходенето пеша. Около 50-60 минути на ден да се ходи. Добре е да се включи колоездене, плуване, джогинг, всички възможности за излизане в планината. Жителите на София са облагодетелствани, защото наблизо е планината Витоша. Искам да подчертая и конкретния български принос в лечението на затлъстяването.Това са лечебните танци, т.нар. хореотерапия. Чрез дългогодишни проучвания доказахме, че ако веднъж седмично, по два часа се танцува, това води до благоприятно намаляване на теглото и до повишаването на психическия тонус. Важно е пациентът бързо да се почувства добре, затова танците са задължителна част от програмата в санаториумите за лечение на затлъстяването. Наднорменото тегло предизвиква развитие на сърдечно-съдови заболявания. Лекувайки излишните килограми, ние правим профилактика на диабета и на риска от високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт и още много заболявания – добавя проф. Ханджиев.

В световен мащаб вече има пандемия от наднормено тегло. Проблемът е следствие от глобализацията и засяга дори малки държави, които също са променили традициите си в храненето. Затова, по думите на проф. Ханджиев, превенцията на затлъстяването трябва да започва още в първите 1000 дни от развитието на детето.

Ние, лекарите, говорим за превенция от момента на зачатието докъм втората година от развитието на детето. Доказано е, че ако една бъдеща майка иска нейното отроче да не бъде дебело и да избегне редица болести, тя не бива да увеличава теглото си повече от 14, максимум 20 кг преди раждането. Здравето на детето зависи от начина на живот на майката. За да има превенция, нашата асоциация провежда от три години „Училище за здраве“ в  курорта „Албена“. Предназначено е за деца, родители и учители. Там чрез практиката се учат да живеят здравословно, правят разходки на плажа, плуват и всичко дава много бърз резултат. Това училище се провежда под патронажа на Министерството на образованието и вече привлича вниманието на експерти от чужбина. Поставили сме си за цел този опит да достигне до всички краища на страната ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55