Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев поема БНБ

БНР Новини
Снимка: БТА

Досегашният съветник в МВФ Димитър Радев, чиято кандидатура беше издигната от ГЕРБ, беше избран за нов управител на БНБ. Това стана със 130 от общо 180 гласа по време на извънредно заседание на НС. Кандидатурата му беше подкрепена от коалиционните партньори на ГЕРБ – „Реформаторски блок” и АБВ, а също и от ДПС и БДЦ. Новоизбраният гуверньор на централната банка встъпва в длъжност от 15 юли.

„Искам да изкажа благодарност за Вашия интерес към темата за избор на управител на БНБ и за коректното отразяване – заяви Димитър Радев, непосредствено след избора. – По мое мнение цялата процедура около избора беше отразена обективно и критично на базата на факти. Медиите дадоха професионална дълбочина и технократски подход, който липсваше в политическия процес. Първата ми задача утре, като встъпя в длъжност, ще е да внеса номинациите за подуправители на БНБ. Тъй като този въпрос беше поставен многократно, независимо че обявяването им ще е малко в нарушение на процедурата, тъй като още не съм встъпил в длъжност, ще обявя техните имена. Новите подуправители ще бъдат: старите подуправители Калин Христов, Димитър Костов, нов подуправител ще бъде и Нина Стоянова. Тя, ако бъде избрана, ще отговаря за банковото управление, Калин Христов – за емисионното, Димитър Костов ще поеме банковия надзор.“

По ирония кариерата на Димитър Костов се свързва с поста на финансов министър в кабинета на Жан Виденов (1995-1997), когато в България фалираха 13 банки.

Радев коментира още, че ще инспектира създадената организация за реакция на кризата в Гърция и че ще поддържа открит диалог с медиите, основан на критериите, приети в ЕЦБ и в системата на европейските банки. Неотдавна архитектът на валутния борд у нас – проф. Стийв Ханке, разкритикува комуникационната политика на БНБ във връзка с кризата в Гърция, като я определи закъсняла и неизчерпателна.

Сред мерките, които Радев обяви за недопускане на случая КТБ отново са: реформиране на надзора, въвеждане на механизъм за решаване на проблеми в сектора и оценка на финансовото състояние на банките у нас, с акцент върху качеството на техните активи. Въпреки това, той остави в екипа си двама от подуправителите на БНБ, при чиито предишен мандат четвъртата по големина банка у нас изпадна в неплатежоспособност.

Радев заяви още, че подкрепя членството на страната в Банковия съюз на ЕС, като уточни че решението, което е политическо и икономическо, се взема от правителството и НС, а централната банка ще подпомогне процеса.

Преди избора на управител на БНБ независимият депутат Велизар Енчев изнесе информация, според която подалият оставка гуверньор Иван Искров получавал заплата от 45 хил. лв. месечно, а членовете на УС на институцията – от по 40 хил. лв. Основните им заплати били доста по-ниски – съответно по 8000 лв. и 7000 лв. Получавали се по 3000 лв. за участие в УС. Разликата до 45 000 лв. и 40 000 лв. идвала от това, че възнагражденията в БНБ се определят от УС на институцията, който решил те да не са по-ниски от средните заплати на служителите със същата позиция в търговските банки. Радев коментира, че не е запознат с размера на заплатите в БНБ и че ще приложи практиките, установени в ЕЦБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екатерина Захариева ще е еврокомисар за стартъпи, научни изследвания и иновации

Издигнатата от ГЕРБ-СДС за еврокомисар от България Екатерина Захариева получава ресор стартъпи, научни изследвания и иновации. Председателят на Еврокомисията (ЕК) Урсула фон дер Лайен представи ресорите на новите комисари. "Науката и технологиите трябва..

публикувано на 17.09.24 в 13:28

В деня на София столичният кмет призова политическите сили към примирение

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София..

публикувано на 17.09.24 в 12:42

Заради важността на турския пазар България изпрати аташе по туризма в Турция

Сериозният потенциал за развитието на туризма между България и Турция очертаха в Истанбул служебният министър на туризма Евтим Милошев и Хасан Екер, вицепрезидент на Асоциацията на турските туристически агенции по време на българо-турски туристически..

публикувано на 17.09.24 в 11:16