Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ни влияят горещините през лятото

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Горещини измъчват стотици хора в Европа по това време на годината. В момента топлата въздушна вълна властва над Балканите. В България високите температури са стряскащи за хората с високо кръвно налягане, но за повечето от нас те са просто повод за разговор, нещо подобно на дъждовното време, което е обичайна тема за жителите на Великобритания. Горещините породиха и анекдоти, които си разказваме за разтоварване в знойните летни дни. Например като този, в който Иванчо се оплаква на Марийка, че тежко понася покачването на градусите върху скалата на термометъра, а тя го съветва да мисли за хладното време през зимата, за успокоение.

Шегите обаче нямат нищо общо с напрегнатата работа на синоптиците. Прогнозите им се основават на години научна дейност и наблюдения над атмосферните явления. Според българските метеоролози и през следващите дни ни чака тежка жега, а тенденцията е за повишаване на живака. На места той ще стигне до плюс 42 градуса. Предупреждават, че може да се наблюдава интересно природно явление – вихрушки, наречени „прашни дяволи”, типични за големите горещини през годината. Между другото температури от 40-42 градуса не са необичайни за България. Мнозина знаят, че най-високата им стойност у нас е измерена в Садово – изпепеляващите 45,2 градуса през лятото на 1916 година (град Садово, разположен на 18 километра източно от Пловдив, се слави като най-горещото място у нас). Все пак, българския рекорд бледнее пред световния. Най-високата температура, измервана някога в света държи САЩ и по-точно Долината на Смъртта, където термометърът отчел близо 57° градуса по Целзий, през 2013 г.

Снимка

За щастие в България няма Долина на смъртта, но си има село в Източна България, което не случайно се нарича Слънчево. Великото небесно светило е важният елемент върху картата на синоптиците. Сега то се показва щедро в прогнозата за идните седмици на Анастасия Кирилова, синоптик в Националния институт по хидрология и метеорология в София:

Ние не сме в центъра на горещата вълна в момента, досега най-високите температури бяха 38 градуса. Въпреки че нямаме температурни рекорди, градусите са над нормата. Горещо е и така ще се задържи още време. Ще проникне за кратко малко по-хладен въздух. Жълт код за високи температури обявяваме при очаквани максимални стойности между 35 и 38 градуса във вътрешността на страната и между 31 и 33 по Черноморието. Оранжев код обявяваме при 38-41 градуса или при по-продължителен период с температури над нормата. Не е изключено в някой от дните до края на месеца да бъде обявена предупредителна по-висока степен на опасност заради жегата. Винаги когато сме на открито, под прякото въздействие на слънчевите лъчи, ние сме подложени на облъчване от ултравиолетова светлина. В горещо време е добре да се стои на сянка и на хладно, да се приемат повече течности, а работата е добре да бъде вършена рано сутрин, за да се избегнат горещите обедни часове. Факт е, че има повишение на температура на земната атмосфера и за последната година то е с 0,9 градуса. Според предсказанията на народа ни за времето през годината, най-топлите дни са в края на юли и първата половина на август месец. Това е факт, който отчита и науката, макар да има и различия през годините. Тези дни народът ни нарича Горещници. Според поверието, в тези дни не трябва да се пече хляб, да се пали огън или да се хваща домакинска работа, не трябва да се подгрява допълнително къщата и пр. Всичко това народът го е съобразявал, влагайки мъдрост и опит в своите традиции.

Снимки: БГНЕС и БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40