Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми и перспективи пред чуждите инвестиции в България

БНР Новини
Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции
Снимка: www.investbg.government.bg

Преките чуждестранни инвестиции в България отбелязват ръст в размер на 1.9% през първото полугодие на 2015г. до близо 800 млн. евро. Тези резултати се дължат основно на добрата макроикономическа ситуация в България, както и на политическата стабилност, заяви в интервю за Радио България изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.Според него,към настоящия момент има много запитвания от различен тип инвеститори в различни сектори, но преобладава интересът към индустрията, свързана с производството на части за големите автомобилни концерни и химическата индустрия. IT индустрията, туризмът, изнесените услуги, логистиката, транспортът и хранително вкусовата промишленост също попадат в „радара” на инвеститорите.





На кои други страни и региони може страната да разчита освен на традиционните европейски инвеститори?


Силно се надявам че класацията на десетте най-големи инвеститори в България ще претърпи някакво изменение. Разбира се имаме традиционни партньори, които имат установени отношения с България, като Германия и Италия. Ние обаче работим усилено за привличане на инвеститори от Азия, защото не е тайна, че големите пари към настоящия момент са на този континент, въпреки трусовете, които отбелязват финансовите пазари в последната седмица. Затова се стремим да привлечем повече инвеститори от Китай.


Стамен Янев е категоричен, че новият Европейски инвестиционен план за развитие „Юнкер”дававъзможност за финансиране на всеки бизнес.“Важно е фирмите да кандидатстват директно пред Европейската инвестиционна банка с интересни проекти, които не могат да намерят друго лесно финансиране, не са силно комерсиални и от тях не може да се търси бърза печалба”, допълваизпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции.

Кои са най-големите пречки пред чуждите инвеститори?


Наскоро правителството прие доклад на Министерството на финансите, в който са изброени десетина фактори, които пречат на външните инвестиции в България. А иначе даденостите са налице - ниски данъчни ставки, страната е добре локализирана географски и има канали към трети страни. Имаме, обаче, проблеми например с предвидимостта по отношение на прилагане на правилата в страната и в отношенията между местна и централна власт. Понякога въпреки желанието на централната власт да съдейства на даден инвеститор, местните власти действат прекалено самостоятелно и не се съобразяват с документи издадени на централно ниво, като например документът издаден за клас „А” инвеститор. Вместо да се съкратят сроковете за издаване на определени разрешителни, те се удължават, а бизнесът няма време да чака дълго. Затова се предприеха множество мерки за намаляване на административната тежест и опростяване на процеса по сертифициране.


Част отнасърчителните мерки на държавата в региони с висока безработица са свързани с възможността да се придобие земя без търг и конкурс. Също така да се подпомогне инвестицията чрез изграждане на публична инфраструктура до съответния обект или да се предостави държавна финансова помощ, като се заплати част от обучението или част от осигуровките на новонаетите лица.

В Северозападния район на България почти не се наблюдават нови инвестиции
.Как ще се преодолее регионалния дисбаланс в инвестициите?

За нас Северозападният регион е сериозен приоритет. Част от мерките ни са свързани с предоставянето на допълнителни бонус точки на всеки европейски проект реализиран в този регион. Друга мярка е въвеждането на нулева данъчна ставка за печалбата реинвестирана в региони с висока безработица. Нашата агенция насочва определен тип индустрии характерни за този регион като химическата и производството на продукти от химически вещества. Надяваме се, че скоро този негативен процес ще се обърне и Северозападният регион ще покаже своя потенциал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

IT секторът привлича хиляди българи, но пазарът пресява най-опитните и мотивирани специалисти

Един от водещите сектори по ръст на заплати и интерес от страна на търсещите работа в България е този на високите технологии. И докато преди пандемията са били наемани всякакви специалисти без оглед на тяхната практическа подготовка и квалификация, то..

публикувано на 05.07.24 в 13:30

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция върна частично шестдневната работна седмица Гърция въведе шестдневна работна седмица за някои фирми в опит да повиши производителността и заетостта. Регулацията, която влезе в сила на 1 юли, се противопоставя на глобалната..

публикувано на 05.07.24 в 10:40

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10