Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите приюти за реинтеграция на жертвите на трафик са вече факт

Снимка: архив

Улисани в горещата тема за бежанското цунами, което заплашва да залее Европа, изтикваме от фокуса на вниманието си други не по-малко съществени проблеми, които ни засягат директно. Един такъв е проблемът с трафика на хора. През седмицата се случи нещо съществено по този въпрос, един вид премиера. Националната комисия за борба с трафика на хора и Община Бургас подписаха договор за ползването на два имота за настаняване и реинтеграция на жертви на трафик. По този повод в Бургас бе вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, която е и председател на комисията. Тя обясни, че създаването на жилища за последваща реинтеграция след първоначалната грижа за тях в кризисните центрове на комисията се прави за първи път в България.

Според вицепремиера, българските власти категорично не трябват да отслабват вниманието си към борбата с трафика на хора и превенцията за българските жертви, именно защото те могат да останат незабелязани в големия поток бежанци в Европа в момента. Каналджийството и трафикът на хора са две различни престъпления, които не бива да се бъркат. Трафикът на български граждани е съществуващ проблем, той е идентифициран и българските власти имат сили и средства да се справят с него, смята вицепремиерът. Ключово за борбата с трафика е взаимодействието между различните власти. Добър пример е добрата координация между прокуратурата, ГДБОП, гранична полиция и комисията за борба с трафика. Това сътрудничество именно в Бургас дава много добри резултати и се вижда не само от създаването на първите защитени жилища, но и от големия брой осъдителни присъди. Според статистиката, броят на идентифицираните жертви за първите девет месеца на 2015 г. – 61, е по-голям от този за цялата 2014 г. Една от целите на създаваните защитени жилища, е жертвите да се чувстват спокойни и да дават качествени показания, за да може те да доведат до ефективни присъди срещу трафикантите. Двете най-чести престъпления са сексуалната експлоатация и продажбата на новородени.

Дори само това да беше, е предостатъчно, за да се противодейства с цялата мощ на институциите и закона. Инак приютите за реинтеграция на жертвите на трафик са нещо добро, но по-добре да нямаше нужда от тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40
Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00