Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите приюти за реинтеграция на жертвите на трафик са вече факт

Снимка: архив

Улисани в горещата тема за бежанското цунами, което заплашва да залее Европа, изтикваме от фокуса на вниманието си други не по-малко съществени проблеми, които ни засягат директно. Един такъв е проблемът с трафика на хора. През седмицата се случи нещо съществено по този въпрос, един вид премиера. Националната комисия за борба с трафика на хора и Община Бургас подписаха договор за ползването на два имота за настаняване и реинтеграция на жертви на трафик. По този повод в Бургас бе вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, която е и председател на комисията. Тя обясни, че създаването на жилища за последваща реинтеграция след първоначалната грижа за тях в кризисните центрове на комисията се прави за първи път в България.

Според вицепремиера, българските власти категорично не трябват да отслабват вниманието си към борбата с трафика на хора и превенцията за българските жертви, именно защото те могат да останат незабелязани в големия поток бежанци в Европа в момента. Каналджийството и трафикът на хора са две различни престъпления, които не бива да се бъркат. Трафикът на български граждани е съществуващ проблем, той е идентифициран и българските власти имат сили и средства да се справят с него, смята вицепремиерът. Ключово за борбата с трафика е взаимодействието между различните власти. Добър пример е добрата координация между прокуратурата, ГДБОП, гранична полиция и комисията за борба с трафика. Това сътрудничество именно в Бургас дава много добри резултати и се вижда не само от създаването на първите защитени жилища, но и от големия брой осъдителни присъди. Според статистиката, броят на идентифицираните жертви за първите девет месеца на 2015 г. – 61, е по-голям от този за цялата 2014 г. Една от целите на създаваните защитени жилища, е жертвите да се чувстват спокойни и да дават качествени показания, за да може те да доведат до ефективни присъди срещу трафикантите. Двете най-чести престъпления са сексуалната експлоатация и продажбата на новородени.

Дори само това да беше, е предостатъчно, за да се противодейства с цялата мощ на институциите и закона. Инак приютите за реинтеграция на жертвите на трафик са нещо добро, но по-добре да нямаше нужда от тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 октомври 2024 г.

В „България днес“ на 4 октомври разказваме за конфликта в Близкия Изток през погледа на българката Весела Райчинова, която живее в близост до епицентъра. В петък е и традиционната ни рубрика „По съседски“ с обобщение на по-важните новини от района на..

публикувано на 04.10.24 в 19:00

Половин век се "точи" строителството на магистрала "Хемус"

На 4 октомври 1974 г. започва строителството на автомагистрала "Хемус" от София до Варна. Първа копка на северната транспортна ос на страната прави председателят на Държавния съвет и лидер на БКП Тодор Живков край с. Яна. Това е и ден първи от..

публикувано на 04.10.24 в 13:18
есен

В края на седмицата идват дъждове, има жълт код за силен вятър в 4 области

В петък , 4 октомври, минималните температури ще са между 10 и 15°, в София 13°. Максималните ще достигат от 26 до 31°, в столицата ще е 28°. През деня в Централна и Източна България ще е слънчево. На запад облачността ще се увеличава и след обяд..

публикувано на 03.10.24 в 19:45