Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Национална кампания в подкрепа на донорството

В София се откри Европейска седмица на донорството и беше  даден старт на Националната кампания в подкрепа на донорството. Трансплантацията е едно от най-големите чудеса на съвременната медицина. То позволява на хора с много тежки заболявания да получат шанс за нов орган и възможност да продължат живота си напред. Кампанията в подкрепа на този хуманен акт се провежда от 2013 г. под патронажа на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Тя има за цел да повиши информираността за донорството като личен избор и предпоставка за развитие на успешна национална трансплантационна програма. През тази година до момента има реализирани 14 донорски ситуации от трупни донори и 9 от живи – като са трансплантирани 28 бъбрека, 12 черни дробове, 6 сърца. Срещнахме се с д-р Марияна Симеонова, директор на Агенцията по трансплантации, за да ни разкаже за тази инициатива:

Само една седмица не е достатъчна. Ние работим през цялата година. Много ни помагат медиите, благодарение на които стигаме до голям кръг от хората и целта на информирането е те да знаят какво е мозъчна смърт, при която всъщност сърцето продължава да бие, как и от кого се доказва тази мозъчна смърт. Не можем да искаме от хората да разбират всичко това, затова е много важно да ги информираме. Искаме да разкажем  на обществото, че има хора, които след смъртта са дарили живот, че в най-тежкия миг, когато животът им се преобръща, роднините им са взели това благородно решение в рамките на няколко часа, защото не може да се чака дълго. Искаме да се поклоним пред хората, които са си отишли, пред техните близки, както и пред лекарите, които се борят за живота на всички нас: и когато можем да бъдем спасени, и когато не можем. Това са едни невероятни професионалисти и много добри хора. Като лекар – реаниматор, зная колко е тежко, когато човек се бори за живота си, и колко  тежко и благородно е решението на близките. И макар че подходих  с притеснение към тази лична инициатива, тази година за първи път ще бъде връчен на семейството на всеки донор плакет, представляващ звездичка. Защото тези хора са едни звездички и за нас, и за хората, които са трансплантирани.Тези хора заслужават обич, благодарност и това е най-малкото, което можем да направим за тях.

Колкото до основните проблеми пред донорството в България, д-р Симеонова посочва недостатъчната информираност и изключителната натовареност на координаторите – реаниматори, анестезиолози и трансплантолози. Тези дни д-р Симеонова е участвала в интересна международна среща, за която разказва следното:

Аз бях на годишната среща на Комитета по органно донорство към Съвета на Европа. Това са много важни срещи  в Европейската Комисия в Брюксел и в Страсбург, на които се решава цялата политика с донорството. Ние участваме активно в обсъжданията. Определено налице има промяна - хората знаят, че сме спасявали техни граждани, че не сме страна, която само иска, а може и да помага чрез професионализма на нашите екипи и на хората, които даряват органи.Търсят ни вече за общи проекти, които не се заплащат, но правят политиката в областта на донорството. Ще вземем участие в такъв проект с Италия , Австрия и Словения. Радвам се, че сме поканени. Преди стояхме в периферията, но вече трябва да покажем, че в България живеят и работят много умни и отговорни хора – сподели д-р Симеонова.

Разговаряхме и за предстоящата кръгла маса през ноември, на която ще бъде засегнат важният въпрос за въвеждането на Закона за кръстосано донорство, който все още не съществува в България. Д-р Симеонова също настоява за промяна в законодателството, но такава промяна изисква действия от страна на депутатите в Парламента. А дотогава за нуждаещите се остава само надеждата, че нещата ще се случат и в България.

Снимка: Благородна Георгиева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00